Bambi

Här hittar ni en blogg om mitt liv och allt vad det innebär. Jag älskar att baka och laga mat, speciellt med amerikanska influenser då jag är född och uppvuxen i USA. Jag är även gymnasielärare i engelska och psykologi och mamma till två barn. Jag älskar att fotografera och shoppa (speciellt kläder, både till mig och barnen!).

Kontakt: bambi_111@hotmail.com

instagram@bambiblogg


19

januari

torsdag
2017

Kl. 11:00

Hallon och citrontårta med vit choklad skärvor

Har ni sett såna där festliga tårtor med chokladskärvor runtom? Det är faktiskt inte så svårt att göra, utan rätt så enkelt faktiskt!

Jag gjorde denna festliga och otroligt goda tårta till nyår. Det blev tårtbottnar med smak av citron och sen en massa hallon och vit choklad. Den vita chokladen är rätt så söt och bryter av mot det syrliga i hallonen och citronen. Så denna tårta är inte så söt som många andra tårtor. En fräsch och riktigt god tårta som är mycket enklare att göra än vad den ser ut!

hallon och citron tårta recept

3 ägg
1 dl socker
1 krm vaniljpulver
1 citron
1 1/4 dl vetemjöl
3 dl vispgrädde
3 msk florsocker
½ dl hallonsylt

100 g vit choklad
färska hallon

1. Börja med att förbereda chokladskärvorna genom att smälta den vita chokladen över vattenbad eller försiktigt i micron (försiktigt! vit choklad bränns lätt). Häll ut chokladen på ett bakplåtspapper och bred ut det. Lägg på ett annat bakplåtspapper ovanpå och tryck till så att det inte är några luftbubblor. Rulla ihop bakplåtspapprena och lägg in dom i kylskåpet i minst 2 timmar.
2. Sätt på ugnen på 175 grader.
3. Vispa äggvitor tillsammans med 2 msk socker tills du får ett hårt skum. Ställ åt sidan.
4. Vispa äggulor tillsammans med resten av sockret (ca 3/4 dl) tills det blir ett ljust skum. Tillsätt sen 1 tsk av saften och rivet skalet från en citron.
5. Vänd försiktigt ner vanilj och vetemjöl i ägguleblandningen, tills det är helt blandat. Vänd till sist ner äggvitorna och blanda.
6. Häll smeten i en form med löstagbar kant, med bakplåtspapper i botten, ca 22 cm.
7. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, testa med en sticka. Låt svalna.
8. Vispa vispgrädde tillsammans med florsocker.
9. Dela tårtbotten på mitten. Bred hallonsylt på snittytan av ena botten. Bred sen på hälften av den vispade grädden på sylten. Lägg på den andra tårtbotten.
10. Bred på resten av grädden runtom tårtan.
11. Rulla upp rullarna med vit choklad, gör det snabbt så att chokladen bryts i skärvor. Fäst dom i grädden runtom tårtan. Dekorera med färska hallon i mitten.

hallon och citron tårta recepthallon och citron tårta recepthallon och citron tårta recepthallon och citron tårta recepthallon och citron tårta recept

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *





19

januari

torsdag
2017

Kl. 07:11

Alla heter mamma på ett lekland

God morgon torsdag! Torsdagarna känns alltid som fredagar för mig nu för tiden, eftersom jag är ledig från lärarjobbet på fredagarna. Så därför känns det nästan som helg idag! Ska ni göra nåt skoj i helgen? Vi ska till Tekniska museet med några vänner och så har vi lite annat inbokat.

Ibland åker vi till lekland på helgerna. Barnen älskar lekland och det finns ganska många här i Stockholmsområdet. Det har dessutom gått inflation i att ha kalas på lekland. Nästan alla kalas är på lekland nu för tiden!

Senaste gången vi var på lekland så var jag där själv med barnen. Jag försökte att sitta och ta det lugnt. Dom är ju så stora nu att dom kan komma till mig om det är något, men oftast så kan jag inte låta bli att följa efter dom ändå. Jag gillar att ha koll på dom och dom ropar ändå en massa. ”Mamma! Mamma! Titta här!” Grejen är bara det att det är ju 30 andra ungar som ropar så samtidigt och man vet inte vilken ”mamma” det är som ska titta eller komma dit.

Jag gillar lekland och tycker att det är ett bra sätt att aktivera barnen, även om jag ibland oroar mig för alla bakterier som sprids på såna här lekland. Det var en kompis som berättade att efter VARJE gång hon hade varit på lekland med sina barn så blev dom sjuka. Det slog aldrig fel! Så det är väl nackdelen….

Men annars tycker jag att lekland och museum är bra aktiviteter så här på vintern med barnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *





18

januari

onsdag
2017

Kl. 11:00

Saftig långpannekaka med vit chokladsmörkräm och pekannötter

På lovet hann jag baka en hel del och så hade vi ju en del gäster som hjälpte mig att äta upp alla godsaker också. Jag gjorde denna långpannekaka som blev så gudomligt god och saftig. Helt underbar! Smörkrämen på toppen har en massa vit choklad i sig och det är ju bara såååå gott! Jag strödde sen på pekannötter på toppen, men man kan förstås ha strössel eller andra nötter på om man vill.

Men det bästa av allt är att den håller sig så där god och saftig i en hel vecka, i rumstemperatur (i en plåtburk eller plastburk). Det är nämligen smörkräm på toppen och just smörkräm ska stå i rumstemperatur och klarar sig en vecka. Sen ska egentligen all slags ”bröd” också förvaras i rumstemperatur.

Så vi kunde äta utav denna goda kaka i en hel vecka utan problem. Den är helt fantastisk och man får ut många bitar då den görs i en långpanna.

långpannekaka recept

115 g smör, rumstemperatur
4 dl socker
2 ägg
½ tsk vaniljpulver
4 dl mjölk
2 tsk bakpulver
en nypa salt
7 dl vetemjöl

Vit chokladsmörkräm
225 g smör, rumstempererat
6 dl florsocker
170 g vit choklad
3-4 msk mjölk

1 dl pekannötter, hackade

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop smör och socker fluffigt. Tillsätt ägg och vanilj och fortsätt att vispa, skrapa ner för kanterna om det behövs.
3. Ha i mjölk under vispning. Tillsätt sen bakpulver, salt och vetemjöl och blanda tills allt är helt blandat.
4. Häll i smeten i en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i 35-50 minuter, testa med en sticka. Låt svalna.
5. Smält vit choklad till smörkrämen, antingen över vattenbad eller 30-sekunders intervaller i micron (var försiktig för vit choklad bränns väldigt lätt!).
6. Vispa smör och florsocker fluffigt. Häll ner den smälta chokladen (som har svalnat något!) och mjölken. Vispa fluffigt i många minuter.
7. Bred på frostingen på kakan och strö över hackade nötter.

långpannekaka receptlångpannekaka recept

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *




Follow

Copyright © 2016 Wioliv AB