Kategorier

Arkiv

Hannah Graaf
Hannah Familj
roxenmo
Roxenmo - modeblogg
Matildas Mat
Matildas Mat
Fnulan
Fnulan
Silverhome
Silverhome
Barnhemmet
Barnhemmet
Kicki Makeupartist
Kicki Makeupartist
Bambi
Bambi
Matilda Milano
matildamilano

Idag blir det Pride i Lund <3

Publicerat den 23 maj, 2015 09:00
IMG_3082

Idag är det Lundapride!
Kom till Lund ni med för att hylla kärleken <3

 

Mina bilder är tagna för ca 2 år sedan från Prideparaden i Malmö <3

Matildas Mat Matildas Mat 23 maj, 2015 09:00 Kategorier:Okategoriserade KOMMENTARER: 0 kommentarer

Potatisplättar med rårörda lingon och knaperstekt bacon

Publicerat den 22 maj, 2015 03:49
potatisplättar

4 portioner

Ingredienser

Rårörda lingon

8 dl färska lingon
4 dl socker

Potatisplättar

1 kg kokt potatis av mjölig sort
3/4 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 nypa svartpeppar
1/2 knippe finhackad persilja
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g smör

1 ägg
3 dl ströbröd
smör till stekning

Till servering

1 grönt hackat äpple
1 pk bacon
1 dl lingon

Gör så här

Rå rörda lingon

Rensa och skölj bären noga. Lägg i en skål.
Blanda i sockret.
Rör om tills bären blir mosiga och sockret har löst sig.
De rårörda lingonen är klara att serveras.
Du kan spara rårörda lingon i svalt och mörkt om du häller upp den i väl rengjorda glasburkar med lock.

Potatismos

Vispa sönder dom kokta potatisarna.
Tillsätt salt,vitpeppar,peppar, persilja, mjölk, grädde och smör.
Vispa samman till en slät mos och låt potatismoset vila under natten.

Ta ut potatismoset ur kylen och blanda ner ett ägg i moset.
Forma moset till runda potatisbullar och platta till varje bulle lite.

Doppa bullarna i ströbröd och stek var bulle i 4-5 minuter på var sida eller tills ströbrödet fått en gyllenbrun yta.

Håll bullarna värma på svag värme i ugnen medan du steker baconen knaprig.

Servera bullarna med hackat äpple, bacon och rårörda lingon.

 

Matildas Mat Matildas Mat 22 maj, 2015 03:49 Kategorier:Alla inlägg, Fläsk, Förrätt KOMMENTARER: 0 kommentarer

Matmarknad & osttips

Publicerat den 21 maj, 2015 08:07
IMG_0039
Idag strosa jag och före detta sambon runt på Gustav Adolfs torg här i Malmö.
Där provsmaka vi ostar och lite annat spännande. Men mest av allt stod jag och drömde mig bort i all soft nougat som jag inte fick pröva.
Äslar verkligen soft nougat! Speciellt med pistagenötter.
Idag köpte jag dock inget då jag precis betalat för en superdyr födelsedagspresent till mig själv.
Fyller år den 30 maj men får snällt vänta tills den 11/6 innan jag får njuta av det jag köpt, vad det är får ni veta då ;)
I övrigt vill jag passa på att tipsa om 2 milda ostar som har varit mina absoluta favoriter i många år!
Besöker ni marknaden som varar fram till lördagen så tycker jag absolut att ni ska pröva den rökta osten & Altesse!
Har en bit Altesse i kylen så tror jag ska unna mig den nu ikväll ;)
Matildas Mat Matildas Mat 21 maj, 2015 08:07 Kategorier:Alla inlägg, Tips & Trix KOMMENTARER: 0 kommentarer

Ljuvlig saffranssoppa med blåmusslor och lax

Publicerat den 20 maj, 2015 01:35
saffranssoppa

Ingredienser

1 purjolök
1/2 fänkål
1 msk smör
1 msk olja
7 dl vatten
3 dl vitt vin
5 dl grädde
2 fiskbuljongtärningar
1 g saffran
1 krm Curry
salt
peppar
1 tsk paprikapulver
lite cayennepeppar
3/4 dl hummerfond
1 pkt frysta musslor eller 1 påse färska och rensade
ca 1/2 dl hackad persilja
3 tomater
1 stor näve haricotverts
200-300 g lax
200-300 g torsk
1 näve scampi
Gör så här

Finhacka purjo och fänkål. Lägg 1/2 dl av purjolöken åt sidan.
Hetta upp smör och olja i en stor kastrull och fräs resterande av hacket tillsammans utan att det tar färg ca 2 min.
Tillsätt vatten,2 dl vin, 4dl grädde, buljongtärning, hummerfond, salt, saffran, curry, paprika och cayenne.
Låt små puttra.

Nu när musslorna är rena koka upp 1 dl av vinet, 1d av grädde, persiljan, den sparade porjulöken och peppar.
Lägg i alla musslorna och lägg på lock.
Koka tills alla musslor öppnat sig, ca 5 min.
Kasta dom som fortfarande är slutna.

Skålla, skala och kärna ur tomaterna och finhacka tomatköttet.
Blanda ner tomat och bönor i soppan och låt koka 5 min.
Skär fiskfiléerna i 2 cm stora tärningar och lägg ner dem i soppan strax före servering.
Sjud soppan försiktigt ca 1 min och blanda ner musslor och scampi,räkor eller kräftstjärtar. Servera soppan med vitlöksbröd & crème fraiche.

 

Matildas Mat Matildas Mat 20 maj, 2015 01:35 Kategorier:Alla inlägg, Fisk, Fisk & Skaldjur, Midsommar, skaldjur KOMMENTARER: 0 kommentarer

En ruggig start på dagen

Publicerat den 19 maj, 2015 02:34
IMG_9892

Medans jag bredde morgonmackan och koka te gassade Sheldon på balkongräcket när en svart liten fågel servera sig själv på silverfat rakt framför nosen på han.
Givetvis var han tvungen att smaka på fågeln så förutom alla svarta fjädrar som stack ut ur munnen så oroa ju jag mig även för andra bakterier + att det ändå var dags att bada han.
Sheldon har sedan badet legat i sängen och undvikt min blick <3

 

 

Matildas Mat Matildas Mat 19 maj, 2015 02:34 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade KOMMENTARER: 0 kommentarer

Jordgubbssylt

Publicerat den 18 maj, 2015 12:00
Jordgubbssylt

Ingredienser
1/2 kg jordgubbar
1/2 vaniljstång
2 dl socker
1 krm natriumbensoat
1/2 tsk pektin
1 krm citronsyra
1 msk socker

Gör så här
Skölj jordgubbar och ta bort blomfästet.
Skiva jordgubbarna i grova bitar och lägg i en gryta tillsammans med sockret.
Dela vaniljstongen på mitten och gröp ut fröna, lägg ner frö och stänger i kastrullen med jordgubbarna.
Värm under omrörning, mosa ihop jordgubbarna och koka i 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om jordgubbssylten kokar för torrt och bränns.
Blanda natriumbensoat, pektin, citronsyra och 2 msk socker.
Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
Häll upp jordgubbssylten i väl rengjorda och uppvärmda burkar.
Sätt på lock. Förvara jordgubbssylten mörkt och svalt för bästa hållbarhet.
Förvara öppnad burk jordgubbssylt i kylen.

 

Matildas Mat Matildas Mat 18 maj, 2015 12:00 Kategorier:Alla inlägg, Sylt, Sylt & saft KOMMENTARER: 0 kommentarer

Massaman curry gryta

Publicerat den 16 maj, 2015 08:38
massaman currygryta 4

Ingredienser

Massaman curry gryta

1 msk kokosolja
1 tsk curry
2 tsk massaman curry paste
500 g kycklingfile (grova tärningar)
1 gul lök (finhackad)
3 vitlöksklyftor (finhackade)
2 röda paprikor (grova bitar)
1 burk (400g) krossade tomater
2 msk ingefära (riven)
1 kanelstång
1 tsk garamasala
1 tsk spiskummin
1/2 citron (skal + saft)
2 nävar koriander (hackad)

Kikärtsröra

1 burk kikärtor
1 rödlök (finhackad)
1 näve persilja (finhackad)
1 näve koriander (finhackad)
4 msk mat yoghurt
2 tsk tikka masala
1/2 citron (skal + saft)

Servera med rabarberchutny, nanbröd & ris.

Gör så här

Massaman curry gryta

Hetta upp en panna med kokosoljan och tillsätt curry & massaman curry paste.
Tillsätt kyckling bitarna och stek tills dom fått en yta.
Tillsätt nu lök & vitlök och fräs tills löken ljusnat något.
Tillsätt krossade tomater, ingefära, kanel, garamasala, spiskummin och citron, låt grytan puttra i ca 15 minuter och strö över lite koriander.

Kikärtsröra

Skölj av kikärtorna i kallt vatten och låt rinna av en stund.
Blanda samman yoghurt, tikka masala och citron i en stor skål.
Tillsätt kikärtor, persilja & koriander.

Servera Massaman curry grytan med kikärtsröran, rabarberchutny, nanbröd & ris

Matildas Mat Matildas Mat 16 maj, 2015 08:38 Kategorier:Okategoriserade KOMMENTARER: 0 kommentarer

Provsmakning av Grand De Luxe – Brioche

Publicerat den 15 maj, 2015 08:37
11117685_10153216925205325_98095264_n

Först vill jag be om ursäkt för min dåliga uppdatering!
Tidigare i veckan fick jag min lägenhet rensad på elektronik så det är först nu jag har fått rätt på internet osv…

Den 12 maj var jag uppe i Stockholm för att prova på Grand De Luxe – Brioche som släpps nästa vecka. Med mig hade jag min fina bloggvän Monika som bloggar på vinochmatguiden.se.
Hamburgaren är smaksatt med cheddarost, rödlök, tomat, ny fetare majonäs än den dom har i sina andra burgare & en jalapenosalsa.
Gillar du som jag smakrik mat så är detta burgaren du ska pröva nästa gång du besöker någon av Max restauranger.

 

Matildas Mat Matildas Mat 15 maj, 2015 08:37 Kategorier:Alla inlägg, Tips & Trix KOMMENTARER: 0 kommentarer

Makeup kurs, tandblekning & en dejt med Shakira i Barcelona

Publicerat den 11 maj, 2015 04:27
IMG_9581

Vilken fantastiskt helg!
Jag fick ju nöjet att åka till Barcelona och träffa Shakira!
Förutom henne fick jag även träffa Tammy Tibbetts, Dr Nancy Rosen (som bleker min tänder på en av bilderna) & en av mina egna idoler, Caroline Barnes (make up artist).
Med mig hade jag min fina vän Andreas som även han fick nöjet att kramas med Shakira.

Givetvis ville man vara lite fin på eventet med så passå på att bära min klänning från Andrea G Design som jag fick hem i frörra veckan!
Visst är den underbar?

Imorgon bär det av till Stockholm för ett besök i Max Hamburgares provkök, men först hålla tummarna på att min tandvärk går över! :S

Matildas Mat Matildas Mat 11 maj, 2015 04:27 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade, Resor KOMMENTARER: 2 kommentarer

Fransk fisksoppa

Publicerat den 10 maj, 2015 01:00
fransk fisksoppa

Ingredienser
400 g torsk, tärnad
75 g räkor med skal
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackad
1 fänkål, strimlad
500 g fast potatis, grova tärningar
2 msk olja
3 msk tomatpuré
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 tsk timjan
salt och peppar
1 dl lätt crème fraiche

Gör så här
Hetta upp en gryta med lite olja i och tillsätt lök, vitlök & fänkål.
Fräs tills löken blivit lätt genomskinlig och tillsätt sedan potatis, tomatpuré, vatten, buljong och timjan.
Låt soppan småputtra i ca 20-30 minuter eller tills potatisen är klar.
Tillsätt torsken och låt småputtra i 3 minuter till.
Ta av från värmen och vänd ner räkorna.

Smaka av med salt och peppar och servera soppan med en klick crème fraiche.

 

 

Matildas Mat Matildas Mat 10 maj, 2015 01:00 Kategorier:Alla inlägg, Fisk, Fisk & Skaldjur, skaldjur, Soppa, Soppor & Grytor KOMMENTARER: 0 kommentarer