Kategorier

Arkiv

Hannah Graaf
Hannah Familj
roxenmo
Roxenmo - modeblogg
Matildas Mat
Matildas Mat
Fnulan
Fnulan
Silverhome
Silverhome
Barnhemmet
Barnhemmet
Kicki Makeupartist
Kicki Makeupartist
Bambi
Bambi
Matilda Milano
matildamilano
Ditte Svanfeldt
dittesvanfeldt

Så tillagar du en perfekt entrecote

Publicerat den 31 augusti, 2015 10:18
entrecote1

I butiken

För att tillaga den perfekta entrecoten så börjar ditt arbete redan i butiken.
Det är viktigt att du vet vilken bit entrecote du ska välja.
Det du ska tänka på är att biten ska vara ganska tjock, undvik för tunt skivade bitar.
Biten ska ha ett tydligt fettöga och köttbiten ska vara rikligt marmorerad av fett.
Det är fettet som ger entrecoten den underbara smaken.
Köper du en entrecote som är vakumförpackat så ska du öppna och lufta köttet gärna dagen innan eller några timmar innan du ska använda det.

Ingredienser

Entrecote
Salt
Peppar
Aluminiumfolie
Termometer

Tillagning

Lägg fram köttet i rumstemperatur 1 timme innan du ska tillaga det.
Lägg en bit aluminiumfolie med ordentlig av salt på i ugnens botten. (detta för att fånga upp eventuella safter från köttet)
Sätt ugnen på 150 grader.
Riv av så många bitar aluminum som bitar kött du ska tillaga, varje bit aluminum bör vara så stor att du ska kunna linda in köttet i det.
Tänk på att det bara är den blanka sidan av aluminumet som refflekterar värme.
Krydda köttet med salt och peppar på båda sidorna.
Hetta upp en stekpanna på högsta värmen.
När pannan är riktigt varm så lägg i köttet i pannan utan smör eller olja.
Om stekpannan ryker är detta helt okej, stek köttet i ca 1 minut på var sida eller tills det fått en fin lätt grillad yta.
Ta termometern och tryck in i den djupaste delen av köttet.
Lägg köttet på ett galler och sätt in i ugnen när termometern visar 55°C är köttet blodigt 60°C medium & 68°C genomstekt.
När köttet nått den temperatur du vill ha tar du ut det ur ugnen och lindar in det i aluminumfolie.
Låt köttet vila i aluminiumfoliet i 10-2o minuter innan du serverar köttet.

Matildas Mat Matildas Mat 31 augusti, 2015 10:18 Kategorier:Alla inlägg, Kött, Köttbit, Tips & Trix KOMMENTARER: 0 kommentarer

Pluras grillade makrill

Publicerat den 29 augusti, 2015 10:15
dvärgmakrill med potatissallad1

Ingredienser

4 makrillar, urtagna med
huvudet kvar
2 chilifrukter, hackade
4 vitlöksklyftor, hackade
oregano, färsk eller torkad
olivolja salt peppar

Potatissallad

1 kg potatis
1 purjolök
2 ättiksgurkor
hackad persilja
torkad dragon
kapris
hackade ägg
olivolja
vinäger
fransk senap
citron
salt och peppar

Gör så här

Börja med att skåra makrillen på sidorna, gnid sedan in den, in- och utvändigt, med olivolja, chili, vitlök och oregano.
Salta och peppra.
Låt den ligga tills det är klart att grilla.
Koka potatisen, låt den svalna något och dela den i mindre bitar.
Hacka övriga ingredienser och blanda försiktigt med potatisen.
Häll på olivolja, vinäger och senap och pressa citron över.
Blanda ånyo försiktigt och smaka av med salt och peppar.
Mängden av de olika ingredienserna bestämmer man efter tycke och smak.
Man kan ta rödlök i stället för purjolök, eller båda osv.
Det viktiga är att det blir gott, smaka av hela tiden, behövs det mer syra, mer peppar, mer salt?
När grillen är glödhet lägger man på makrillen och grillar den ganska hårt på varje sida, så att skinnet blir knaprigt och nästan brun-svart, mot slutet kan man höja grillgallret så att värmen inte blir för stark.
Lägg upp på tallrik och servera med potatissalladen och en klyfta citron

Matildas Mat Matildas Mat 29 augusti, 2015 10:15 Kategorier:Alla inlägg, Fisk, Fisk & Skaldjur, Sallad KOMMENTARER: 0 kommentarer

Mumma

Publicerat den 27 augusti, 2015 07:39
mumma

Jag har en stor förkärlek till mandelmassa, bakverk så som apelsinbröd, semlor, rabarberpaj med mandelmassa och mozartkulor är bara några av dom favorit som innehåller mandelmassa.
Sen har vi ju dessa underbara Mumma kakorna. Oftast gör jag bara en halv sats för jag vet med mig själv att jag inte kan sluta äta dessa fören dom är slut!

Ingredienser

130 g rumsvarmt smör
400 g mandelmassa
3 ägg
2 droppar bittermandelarom

2 msk hela kardemummakärnor
4 msk strösocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en muffinsplåt med smöret.
Arbeta in resten av smöret i mandelmassan i en matberedare.
Arbeta in ett ägg i taget och tillsätt bittermandelaromen.
Fördela smeten i formen och fyll var till 3/4.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

Mortla kardemumman och blanda med sockret i en skål.
Lossa kakorna från formen och vänd runt dem i kardemummasockret.
Låt svalna innan servering.

Matildas Mat Matildas Mat 27 augusti, 2015 07:39 Kategorier:Alla inlägg, Fika och desser, Jul & Nyår, Kakor, Midsommar, mjuka kakor KOMMENTARER: 0 kommentarer

Jag gick upp 45 kilo när min pappa dog

Publicerat den 26 augusti, 2015 11:22
SONY DSC

Jag har aldrig pratat ut om min pappas död, min pappa dog i cancer för några år sedan och långt innan han dog visste vi att han inte skulle klara sig.
Denna tiden bestod mestadels av ilska, sorg och en enorm tomhetskänsla som fylldes av tröstätande och tv-serier.
Jag vet egentligen inte så mycket om min pappa förutom dom få minnen jag har från åldern 4-6.
När mina föräldrar separera flytta min pappa upp till Örebro & träffa en kvinna som var extremt svartsjuk.
Dom första åren besökte jag min pappa 2-3 grr om året men då hans sambo var så svartsjuk blev det jobbigt för min pappa att ha mig där, det var helt enkelt lättare att bara ha en relation med mig via telefon (för husfridens skull).
Sista gången min pappa var nere och hälsa på mig var när jag var 6-8 år och när jag kom upp i tonårsåldern sluta jag åka dit helt och hållet och även våra telefonsamtal blev färre och färre.
Någon gång i månaden prata vi ju men så mycket mer var det inte.
Som barn var jag ju såklart ledsen över att min pappa skapat en ny familj där jag inte fick vara delaktig, men som vuxen hade jag accepterat att situationen såg ut som den gjorde.
Sen kom beskedet om cancer..
En insikt om att min pappa aldrig skulle komma till insikt med att han varit en dålig pappa klamra sig fast i mig.
Någonstans hade jag kanske hoppats på att han en dag skulle lämna henne eller åtminstone låtit henne välja mellan han som föräldrafar eller ett liv utan han, men så blev det aldrig.
Jag kände mig mer oönskad och bortvald än vad jag någonsin gjort innan, samtidigt kände jag den naturliga sorgeprossesen blandat med en massa ilska.
Efter några veckor köpte jag en tågbiljett upp till Örebro efter påtryck från släkten, dagarna innan jag skulle åka upp berätta min pappa att han önskade att han skaffat fler barn.
Känslan av att han hade velat ha fler barn när han inte ville ville ha mig fick mig att bestämma mig för att inte åka upp och besöka honom.
För mig var han ändå en främling, en främling som jag bara kände via telefon, en pappa som inte var en pappa och en saknad av något som jag aldrig fick.
Givetvis skapa detta beslutet en hel del skuldkänslor och det blev inte bättra när min farmor & kusin tryckte på för att jag skulle åka upp.
Min kusin sa att hon skämdes över att vi var släkt och min farmor tyckte inte jag skulle gå på begravningen om jag inte ville åka och hälsa på han.
Min farmor har alltid varit en kvinna som sagt vad hon tycker rakt ut och samtidigt varit dålig på att sätta sig in i hur andra tänker eller känner så egentligen såra det kanske inte så mycket.
Däremot kommer jag troligtvis aldrig att ha en relation med min kusin igen. Som tur är hade jag min älskade farfar som var mer förstående, visst förespråkade han för att jag skulle komma upp men det var mer för att han var rädd för att jag skulle ångra mig om jag inte gjorde det.
Idag ångrar jag mig inte alls och är faktiskt glad över att jag inte åkte upp.
Nu när jag skriver samman texten så måste jag erkänna att det kommer en tår eller 2 men någonstans är jag lyckligare än någonsin.
Efter bortgången börja ett nytt kapitel. Det fanns inget mer att vänta på, jag kan gifta mig om jag vill utan att undra över om min pappa kommer följa mig till altaret eller inte och om jag skaffa barn behöver jag inte undra över ifall deras farfar någonsin kommer hälsa på dom eller inte för nu vet jag.
Just i detta fallet är det skönt att inte hoppas & inte bli besviken.
Idag har jag gått ner alla dom kilon som jag gick upp när min pappa dog +15 kilo till. :D

Matildas Mat Matildas Mat 26 augusti, 2015 11:22 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade KOMMENTARER: 2 kommentarer

Blåbär & Hallonmoussetårta

Publicerat den 25 augusti, 2015 10:07
blåbär & hallonmousetårta1

Ingredienser

Kladdkaksbotten

2 stora ägg eller 3 små
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör

Bakpappersklädd springform

Blåbär & Hallonmousse

4 äggvitor
4 dl hallon & blåbär
3,5 dl socker
1 dl vatten
4 gelatinblad
4 dl grädde
1 nypa vaniljpulver

Dekorera med hallon, blåbär eller körsbär

Gör så här

Bottnar

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
smält smör.
Vispa sedan i resterande ingredienser.
Häll upp i den klädda springformen och grädda i ca 20 minuter.
Låt svalna i kylen tills den är helt nerkyld.

Blåbär & Hallonmousse

Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Blanda vatten och sockret i en kastrull och låt det koka upp till sockerlag.
När sockret är helt smält och lagen är genomskinlig tar du av kastrullen från plattan och häller blandningen i äggvitesmeten.
Vispa tills marängfluffet svalnat. (ca 15 minuter)
Ta av 2 dl av marängfluffet och häll ner i en spritspåse.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min, Värm upp hallonen & blåbären i en kastrull.
Låt dem koka upp och mixa dem därefter med en stavmixer till en slät puré.
Häll purén i ett durkslag med små hål i och pressa igenom purén för att bli av med alla frön.
Häll den släta purén i kastrullen igen och tillsätt gelatinen.
Blanda väl och häll ned i marängen.
Vispa grädden hårt och blanda ner med marängen och bär blandningen.
Häll Moussen över kladdkakan och låt stelna i kylen i ca 3-4 timmar.
Dekorera tårtan med den sparade marängfluffen, har du en brännare kan du bränna marängen som jag gjort.

Matildas Mat Matildas Mat 25 augusti, 2015 10:07 Kategorier:Alla inlägg, Fika och desser, Tårta KOMMENTARER: 0 kommentarer

Pop Art, Zombie blood lust och en söndrig spis

Publicerat den 24 augusti, 2015 10:25
IMG_2672

När spisen går sönder en fredag eftermiddag resulterar det i en helg fylld av köpmat och massa tid till att vara kreativ med annat än matlagning. På lördagen sminka jag inför ett bröllop och när jag kom hem lät jag fantasin flöda vidare.ist 

Matildas Mat Matildas Mat 24 augusti, 2015 10:25 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade KOMMENTARER: 2 kommentarer

Chèvre toast

Publicerat den 23 augusti, 2015 10:02
Getost toast

6 portioner

Ingredienser

6 skivor toast bröd
6 tjocka skivor chèvre
Mix sallad eller grönsallad
Kocktailtomater
Balsamico
Honung
2 msk rostade pinjenötter
Havssalt

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader.
Rosta toastbröden.
Lägg getostskivorna på bröden.
Lägg in mackorna i ugnen och grädda tills osten börjat rinna och ostens kant fått en lätt gyllenbrun färg.
Ta ut mackorna och servera direkt ihop med sallad, tomater, balsamico, honung och pinjenötter.

Matildas Mat Matildas Mat 23 augusti, 2015 10:02 Kategorier:Alla inlägg, Förrätt, Vegetariskt KOMMENTARER: 0 kommentarer

Rosésorbet

Publicerat den 21 augusti, 2015 10:38
rosesorbet2

Detta är den perfekta desserten att svalka sig i sommarvärmen med eller att inviga det nya året med om man så vill.
Ingredienser
3/4 dl Socker
60g Glukos (finns på apoteket)
6 dl Rosévin gärna Cuvée Tradition
1 1/2 dl Fruktsoda
1 1/2 Gelatinblad
1 lime frukt och eventuellt lite citronsaft
”Bubbel till servering”

Gör så här
Lägg gelatinen i kallt vatten.
Koka upp socker och glukos.
Häll på rosévin och koka bort pytte lite av alkoholen.
Ta av från plattan.
Krama ur gelatinbladen oxh lägg ner i det varma vinet, rör tills du ser att gelatinet löst sig.
Tillsätt fruktsoda och citron/lime saft
Häll över allt i en glassbytta, på med locket och låt svalna.
Frys i ca 1 dygn.
Ta ut och mixa sorben tills den blir vit och slät.
Ställ tillbaka i frysen och låt stå tills det är dags att servera.
Servera glassen i glas och fyll på med bubbel :)

Matildas Mat Matildas Mat 21 augusti, 2015 10:38 Kategorier:Alla hjärtans dag, Alla inlägg, Dessert, Glass, Jul & Nyår KOMMENTARER: 0 kommentarer

Blåbärspannkakor

Publicerat den 19 augusti, 2015 09:23
blåbärspannkakor 2

Min fina kille älskar pannkakor, han har allt ifrån ost, skaldjur, sylt, frukt, bär, marmelad på dom.. Allt som finns i kylen funkar säger han.. Själv är jag mer skeptisk och vispa ihop dessa blåbärspannkakorna till honom. Vad brukar ni ha på era pannkakor?

Ingredienser

2 1/2 dl vetemjöl
1 msk socker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 ägg
2 1/2 dl mjölk
2-3 msk smör
1 dl blåbär (färska eller frysta)
Smör till stekning

Gör så här

Smält smöret och blanda det lite lätt med ägg och mjölk.
Tillsätt vetemjöl, socker, bakpulver & salt & blanda till en slät smet.
Vänd ner blåbären i smeten & stek ca 10 cm stora pannkakor med smör i stekpanna.

Matildas Mat Matildas Mat 19 augusti, 2015 09:23 Kategorier:Alla inlägg, Frukost KOMMENTARER: 0 kommentarer

Malmöfestivalen, henna & nitlotter

Publicerat den 18 augusti, 2015 06:10
IMG_2532

Än en gång är jag dålig på att hålla er uppdaterade om min vardag.
Egentligen har det inte hänt så mycket då jag mestadels har jobbat.
Min fina kille har semester så han har varit här i några dagar, han har städat hela lägenheten & rastat min hund.
Så aningen bortskämd har jag ju blivit i allafall :)
I övrigt har vi besökt Malmöfestivalen, langos & världens äckligaste älgkebab blev det.
Även henna och en massa nitlotter lyckades vi hitta. Sen satsa jag på nr 28 om jag inte minns fel men det var uppenbart inte mitt turnummer! ;)

Matildas Mat Matildas Mat 18 augusti, 2015 06:10 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade KOMMENTARER: 0 kommentarer