Kategorier

Arkiv

Hannah Graaf
Hannah Familj
roxenmo
Roxenmo - modeblogg
Matildas Mat
Matildas Mat
Fnulan
Fnulan
Silverhome
Silverhome
Barnhemmet
Barnhemmet
Kicki Makeupartist
Kicki Makeupartist
Bambi
Bambi
Matilda Milano
matildamilano
piccole cose
piccole cose

Ägg & romsås

Publicerat den 3 mars, 2015 10:14
Ägg och romsås

Ingredienser

1 krm svartpeppar
2 ägg, hårdkokta
1 rödlök
1 dl creme fraiche
2 msk dill, hackad
1 dl majonnäs
1 burk ishavsrom

Gör så här

Skala och hacka rödlök och ägg.
Blanda majonnäs med creme fraiche.
Rör i lök, ägg, dill och rom.
Smaka av med svartpeppar.

Matildas Mat Matildas Mat 3 mars, 2015 10:14 Kategorier:Alla inlägg, Sås & röror, Såser KOMMENTARER: 0 kommentarer

Servettbåtar & festfixare

Publicerat den 2 mars, 2015 12:09
11015148_10153056956610325_1592304971_n

Hade jag bytt jobb så hade festfixare varit ett jobb för mig.
Jag älskar att hålla i middagar och andra tillställningar.
På fredag har jag tjejkväll med mina underbara väninnor och temat är Navy.
Jag gjorde en liten ”Så viker du servettbåtar” video som jag la upp på MatildasMatFacebook men tyvärr lyckades jag inte få upp den här.
Bjuder istället på en tjuvkik av menyn.

 

Matildas Mat Matildas Mat 2 mars, 2015 12:09 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade, Tips & Trix KOMMENTARER: 0 kommentarer

Chili con carne med lime & koriander

Publicerat den 1 mars, 2015 03:09
Chili con carne med koriander och lime

Ingredienser

400 g nötfärs
2 gula lökar (hackad)
1 röd paprika (hackad)
1 grön paprika (hackad)
4 klyftor vitlök (finhackad)
1 röd chili (finhackad)
2 tsk rökt paprikapulver
3 tsk spiskummin
1 apelsin, saften och skalet
1 lime, saften och skalet
1 msk honung
1 buljongtärning av kalvfond
400 g krossade tomater
2 burkar kokta vita bönor
1/2 bunt färsk koriander (hackad, spara lite till servering)
2 msk solrosolja

Till servering

Vitt bröd
Gräddfil

Gör så här

Hetta upp olja i en kastrull.
Fräs löken och vitlöken genomskinlig.
Tillsätt chili och nötfärsen.
Fräs tills färsen har fått ordentligt med färg.
Tillsätt paprikan och fräs i någon minut till.
Tillsätt resterande ingredienser och låt grytan småputtra i 10-15 minuter.
Dekorera grytan med koriander och servera den med gräddfil och en skiva vitt bröd.

Matildas Mat Matildas Mat 1 mars, 2015 03:09 Kategorier:Alla inlägg, Färs, Kött, Soppa KOMMENTARER: 0 kommentarer

Gräddbullar

Publicerat den 27 februari, 2015 10:04
Gräddbullar 1

Jag sprang ju på Jan Hedh för ett tag sedan och passa på att köpa hans bok Gofika. Först receptet jag valt att pröva blev gräddbullarna och visst blev dom goda så här kommer receptet!

Ca 50 st

Ingredienser

200 g (2dl) vatten
5 g agar agar (tång gelatin)

Sockerlag
200g (2 dl) vatten
450 g (5 dl) socker
100 g glykos (finns på apoteket)

Maräng

180 g (6st) äggvitor
50 g (1/2 dl) socker
1-2 droppar citronsaft
400 g mörk choklad
200 g riven kokos

Gör så här

Värm 2 dl vatten till 35-40 grader i en kastrull och vispa ner agar agar.
Låt svälla under lock minst 30 minuter.

Koka upp lösningen under omrörning med visp och ställ den åt sidan.

Blanda vatten, socker och glykos i en liten kastrull och koka upp till en sockerlag, skumma lagen med en tsil så att eventuella orenheter försvinner.

Koka lagen till 110 grader och pensla då och då grytans insida med kallt vatten för att förhindra att sockerkristaller fastnar i kastrullen.

Häll i agar agar lösningen i koket och ta kastrullen av från plattan.

Häll äggvita, socker och citronsaft i en absolut ren bunke av metall eller glas.
Vispa till en fast maräng med hjälp av elvisp på mellanhastighet.

Sätt kastrullen på spisen igen och koka till 116 grader under ständig pensling av kastrullens kant.

Häll den varma sockerlagen ner i marängen under konstant vispning. Vispa i ytterligare 5 minuter.

Spritsa eller lägg ut skummassan till bullar. Låt dom stelna några timmar i rumstemperatur.

Smällt chokladen i ett vattenbad. Doppa bullarna med hjälp av en gaffel, rulla dom i kokos och lägg upp på papper att stelna.

Matildas Mat Matildas Mat 27 februari, 2015 10:04 Kategorier:Alla inlägg, Fika och desser, mjuka kakor KOMMENTARER: 1 kommentarer

Dagens I-landsproblem

Publicerat den 26 februari, 2015 10:40
IMG_5133

Hemma febrig och förkyld, häller upp te med mjölk i min favoritmugg och upptäcker att mjölken är för gammal. Nu får jag dricka te utan mjölk och i en annan mugg än favoritmuggen. # I-landsproblem för sjuk skåning.

Matildas Mat Matildas Mat 26 februari, 2015 10:40 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade KOMMENTARER: 0 kommentarer

Kycklingmacka med pesto & cream cheese

Publicerat den 25 februari, 2015 01:04
Kyckling pesto macka 2

2 mackor

Ingredienser

1 Kycklingfile
1/2 skivad rödlök
2 msk riven permesan
2 msk pesto
1/2 dl cream cheese
1 näve ruccola
4 skivor ljust bröd
Salt
Peppar
Torkad basilika

Gör så här

Skiva kycklingfilen i långa skivor, salta, peppra och krydda kycklingen med basilika.
Stek kycklingen tills den fått fin färg.

Bre alla brödskivor med cream cheesen och pesto.
Lägg ruccola, kyckling, permesan och rödlök på två av skivorna.
Toppa mackorna med dom två andra brödskivorna och njut.

Matildas Mat Matildas Mat 25 februari, 2015 01:04 Kategorier:Alla inlägg, Frukost, Kyckling KOMMENTARER: 2 kommentarer

Stora drömmar liten plånbok…

Publicerat den 24 februari, 2015 10:02
Lake_Upstate-10

Det är tidig morgon och jag vaknar upp i min egen säng precis som jag gör varje morgon.
Jag går igenom mina vardagliga morgonrutiner och fortsätter sedan dagen i samma anda.
Jag lever i min trygga miljö med fast inkomst och alla dom bekvämligheter som finns i dom flesta svenska hem.
Som många andra känner jag ett stort behov av förnyelse och just nu duger det inte att byta gardiner eller köpa en hamster.
Nej, jag vill att livet ska innehålla ett större äventyr än så!

Sen min bästa vän hastigt gick bort i September förra året har jag försökt utmana mig själv till ett rikare liv.
Vi skulle se värden ihop, men det hann vi tyvärr aldrig göra.
Han älskade smink och kläder så min reskassa för en magisk resa med Christoffer ledde istället till en make up utbildning och en tur till Amsterdam, Boracay & Peking med mamma.
Så nu när jag lärt mig att både sminka och klä mig själv känner jag att jag är redoo för att ta tag i mina egna drömmar.
Egna drömmar tänker jag..

Egentligen är frågan inget konstigt alls och jag kan svara på den utan att blinka.

1. Jag vill bo i Asien (gärna Vietnam eller Filippinerna)
2. Öppna en matlagningsskola för turister, kurserna ska hållas av någon från lokalbefolkningen och alla rätter ska vara traditionella asiatiska rätter.
Turistern ska få laga och äta maten och som avslutning ska dom få ett litet häfte med recepten på dom rätterna dom lärt sig laga.

Det enda kluriga är hur man ska börja?
Jag har redan tittat på mark och byggmöjligheter i Filippinerna, har även läst igenom lagar men mitt största problem är pengar.
På den Filippinska ö som jag vill bosätta mig på går det tydligen inte att ta lån. Bankerna kan inte finansiera köp av fastigheter då 98% av ön fortfarande saknar en titel.
Det är bara täckt av en skattedeklaration och bankerna brukar inte accepterar skattedeklarationer.

Någon som har mer koll på hur man kan lösa den ekonomiska situationen?
Lån, sponsring, fonder you name it!

I övrigt hade jag gärna byggt mitt hus som en gammal lada.
Högt i tak och massa bjälkar fast ändå anpassat för det tropiska klimatet som jag drömmer att leva i.
Kanske lite som detta hemmet? Där är till och med tak över terrassen så man kan stå där och laga mat med turisterna varje dag utan att få solsting!

Bilderna kommer från Pearsondesigngroup.com

Matildas Mat Matildas Mat 24 februari, 2015 10:02 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade KOMMENTARER: 6 kommentarer

Tunnbrödssnittar med kassler och purjolök

Publicerat den 23 februari, 2015 08:46
Tunnbrödssnittar med kassler och purjolök

Ingredienser

2 dl tärnad kassler
1 dl tunt skivad purjolök
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1/2 dl persilja
Salt
Peppar
Några droppar pepper sauce (tabasco)
2-3 st tunnbröd

Gör så här

Blanda samman alla ingredienser i en skål och smaka av det hela med salt, peppar och tabasco.
Bre ut röran på tunnbrödet och rulla ihop till en rulle.
Plasta in rullen och låt vila i kylen någon timme.
Ta ut innan servering och skiva i bitar.

Matildas Mat Matildas Mat 23 februari, 2015 08:46 Kategorier:Alla inlägg, Förrätt, Tilltugg KOMMENTARER: 0 kommentarer

Tips sökes!

Publicerat den 22 februari, 2015 11:30
IMG_6851

Fynda alla dess på semestern för ca 12 kr/st.
Nu undrar jag var man köper färgglad choklad/candy melt och sen vill jag även ha tips & recept på andra typor av klubbor!

Massa tack och kärlek till er alla!

Matildas Mat Matildas Mat 22 februari, 2015 11:30 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade KOMMENTARER: 0 kommentarer

Lasagne bolognese

Publicerat den 21 februari, 2015 11:02
Lasagne bolognese2

Ingredienser

Bolognese

2 msk olivolja
1 gul lök finhackad
1 dl rotselleri finhackad
1 dl champinjoner finhackade
180 g rökt fläsk finhackat
4 pressade vitlöksklyftor
500 g blandfärs
2 burk krossade tomater
2 msk tomatpure
oregano
basilika
chilipulver
salt
vitpeppar

Bechamelsås

7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt
peppar
salt

+ 2-3 dl Riven ost

Gör så här

Bolognese

Hetta upp en panna med lite olja i.
Fräs lök, rotselleri och champinjoner.
Tillsätt fläsket och fräs i några minuter.
Ta av plattan från värmen och hetta upp en gryta.
Fräs färsen ihop med lite olja och vitlöksklyftorna.
När köttet är helt torrstekt så tillsätter du tomatpuren, krossadetomaterna och fläskblandningen.
Låt allt koka i 10-15 minuter och smaka av mer rejält av kryddor.

Bechamelsås

Värm upp grädde och mjölk.
Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.
Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.
Slå i resten och vispa om.
Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
Lasagne
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs.
Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.

Matildas Mat Matildas Mat 21 februari, 2015 11:02 Kategorier:Alla inlägg, Färs, Pasta KOMMENTARER: 0 kommentarer