Matildas Mat


02

maj

måndag
2016

Kl. 09:38

Bananbröd

Ingredienser

2 st mogna bananer
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 dl dinkel mjöl fullkorn
1 dl solrosfrön
2 msk melonkärnor
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2,5 dl fil eller kvarg
0,5 dl flytande honung

Gör så här

Sätt ugnen på 200° och smörj bakformen.
Skala och mosa bananerna.
Blanda de torra ingredienserna vid sidan om, inklusive solrosfröna. För ett grövre bröd kan hälften av vetemjölet bytas mot grahamsmjöl. Rör sedan ner kvarg, honung och banan.
Häll ner smeten i bakformen. För att få ett ännu vackrare yttre kan pumpafrön läggas i formen innan smeten hälls i. Grädda i ugnens nedre del i ca 1 timme.
Ta ut brödet ur formen och låt svalna på ett galler.

bananbröd2 bananbrödbananbröd1bananbröd3

Lämna ett svar


30

april

lördag
2016

Kl. 07:47

Vegetarisk rödbetsgratäng

Ingredienser

3 stora rödbetor
6 stora potatisar
1 gul lök
150 g getost
2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
5 kvistar rosmarin
1 tsk salt
2 krm mald svart peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka rödbetorna cirka 25 minuter, skala och skär rödbetorna i skivor.
Skala potatisen och löken och skiva tunt.
Varva rödbetor, potatis, lök, smulad getost och repad rosmarin i en ugnsfastform salta och peppra.
Blanda grädde och mjölk och häll över.
Grädda mitt i ugnen 45-50 minuter.getostgratäng

Lämna ett svar


28

april

torsdag
2016

Kl. 07:23

Knäckebröd

Ingredienser

1 dl soyamjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl solroskärnor
3/4 dl sesamfrö
1 msk linfrön
1 msk melonkärnor
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

1 bakplåtspapper

Gör så här

Sätt ugnen på 140 grader.
Blanda samman alla ingredienser och avsluta med det kokande vattnet.
Blanda till en smet, smeta ut på en plåt med bakplåtspapper på.
Grädda i nedre delen av i ugnen i 55-70 minuter. Knäcke brödet ska vara riktigt hårt när det är färdigt.Knäckebröd 1Knäckebröd 2Knäckebröd

Lämna ett svar


20

april

onsdag
2016

Kl. 12:06

Apelsindrömmar

Min väninna Sandra bor här medans hennes hus renoveras och efter ett samtal om bloggen och vad som kan göra den bättre kom vi fram till att mer bilder kunde vara en bra ide så i detta recept har vi bilder från hela bakningsprocessen.
Vad hade ni velat se eller läsa mer om här på bloggen?

Ingredienser

75 g smör eller margarin
1 1/3 dl socker
1/2 dl olja
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
1 apelsin (skalet)

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.
Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt oljan och det rivna apelsinskalet och rör samman.
Blanda mjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker.
Rör ner det i smeten.
Rulla degen till längder, dela dem i bitar och rulla till små bollar.
Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

apelsin drömmar 7

apelsin drömmar 1apelsin drömmar 8apelsin drömmar 5apelsin drömmar 4apelsin drömmar 3apelsin drömmarapelsin drömmar 2apelsin drömmar 6apelsin drömmar 9

Lämna ett svar


19

april

tisdag
2016

Kl. 12:08

Svängigt på Grand med Alexander Holmgren

Min fantastiska vän Alexander spela på Grand här i Malmö i förra veckan och självklart var jag på plats för att lyssna. För er som inte vet har Alexander deltagit i X factor, är gitarrist för bla Måns Zelmerlöw och är en grym låtskrivare. Vill ni lyssna så glöm inte att leta upp han på Spotify!13022254_10153969665505325_786983227_n

 

Lämna ett svar


18

april

måndag
2016

Kl. 12:06

Madeleines

Ingredienser

100 g smör
1 dl socker
Skal från 1/2 citron
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj formarna med en klick smör.
Sällt smöret till kakorna.
Separera äggula och vita i vars sin skål.
Vispa äggulorna fluggt tillsammans med socker och citronskal.
Vispa äggvitorna till ett fast och vitt skum.

Mät upp mjöl och bakpulver och sikta ner i äggulesmeten.
Tillsätt smöret och vänd sist ner äggvitan i smeten.

Fyll smeten till 2/3 i formarna.
Lägg formarna på ett ugnsgaller och grädda i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter.
Stjälp upp kakorna direkt och ät kakorna samma dag eller förvara i frysen.MadelenesMadelenes1Madelenes4


12

april

tisdag
2016

Kl. 02:57

12 tips till ett lyckligare liv

Jag har kommit in i ett berusande tillstånd.
Stereon spelar ständigt sing along vänliga låtar på högsta volymen, trapphuset fylls av dofter från nybakta bullar, kakor och massa annat gott.
Finbyxorna stryks och jag har till och med börjat måla igen.
Måste varit minns 7-8 år sedan jag hade ro till att bara ligga i sängen en hel kväll med papper och penna.
Jag kommer på mig själv med att tralla med på låtarna som spelas i headsetet och ibland brister jag ut i ett leende från ingenstans, folk måste ju tro man är galen!
Men det bryr jag inte mig ett dugg om för jag är så jäkla lycklig!
Nästan tramsigt lycklig, så var kom denna lyckan ifrån och hur bibehåller man den?

Här kommer 12 saker jag blivit bättre på i takt som jag blivit lyckligare.

1. Motionering
2. Börjat älska mig själv.
3. Fokuserat på det positiva i livet istället för det negativa.
4. Social samvaro, att ta mig tid att umgås med dom som betyder något för mig.
5. Ta för mig mer av allt (ex, förra veckan fråga jag en servitris om han var singel & om vi skulle ta en fika, blev 2 ja på de!)
6. Slutat oroa mig och analysera saker.
7. Slutat jämföra mig med andra.
8. Umgås bara med folk som lyfter mig. (Drama & energitjuvar klarar vi oss utan)
9. Nått en punkt där jag trivs med att vara singel vilket i sin tur förhoppningsvis leder till att nästa relation blir med stora kärleken. Woop woop <3
10. Tillåta mig själv att ständigt utvecklas.
11. Slutat läsa nyheter & tagit bort folk med ständigt negativa inlägg från mitt facebookflöde.
12. Kramas, Jag har aldrig varit en kramig typ men på sista tiden har det blivit en favoritsyssla.


08

april

fredag
2016

Kl. 09:12

Stekt fläsk med löksås

Visste ni att jag bara ätit fisk och vegetariskt sen jag kom hem från Thailand? Dock har jag en liten samling recept som jag inte publicerat än och efter att ha varit sugen på just stekt fläsk och löksås i över 1 vecka nu så är det en självklarhet att det får bli dagens recept.

Ingredienser

500 g rimmat fläsk
grillkrydda

1 dl mjölk
2 dl grädde
1 st gul lök
1 1/2 msk mjöl
1 1/2 msk smör
1/2 oxbuljon tärning
fett från det stekta fläsket
Salt
Peppar
Socker

Till servering

Kokt potatis

Gör så här

Stekt fläsk

Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva fläsket och krydda var skiva med lite grillkrydda.
Stek fläsket knaprigt i mitten av ugnen.

Cirka 25-30 minuter.

Löksås

Hetta upp mjölken och grädden i en kastrull.
Skala och dela löken i 2 vitar.
Strimla löken och fräs den i en klick smör tills den mjuknat något.
Red av med lite mjöl och häll över den varma mjölkblandningen.
Smaka av med oxbuljong och lite fett från det stekta fläsket.
Tillsätt salt, peppar och socker efter smak.


06

april

onsdag
2016

Kl. 09:47

Toscakakor

Jag har vid ett flertal tillfällen förespråkat Jan Hedh som en av Sveriges bästa konditorer. Det finns inga böcker med så många recept i som jag varit nöjd med som hans och här kommer ett av mina favoritrecept från boken Gofika!

30 stycken

30 toscaformar (tartelettformar), ca 80 mm i diameter och 10 mm höga

1 sats mördeg:

100 g (drygt 1 dl) strösocker
200 g smör
300 g (5 dl) vetemjöl
50 g (ca 1 st) ägg

Mazarinmassa:

250 g mandelmassa 50/50 Se recept nedan!
125 g smör
125 g (2-3 st) ägg

Toscamassa:

100 g osaltat smör
100 g (drygt 1 dl) strösocker
100 g (1 dl) vispgrädde (fetthalt 40%)
100 g (knappt ¾ dl) honung
100 g hyvlad mandel

Gör så här:

Gör mandelmassa 50/50 till mazarinmassan

Mandelmassa 50/50

Det blir ca 1 kg mandelmassa av satsen. Det går fint att förvara den i kylen men när den ska användas är det viktigt att den är rumsvarm.

475 g sötmandel
25 g bittermandel
500 g (5 ½ dl) strösocker

  1. Skålla mandeln i rikligt med kokande vatten i ett par minuter tills skalet börjar lossna.
  2. Spola dem under kallt vatten och låt rinna av.
  3. Ta bort skalen.
  4. Mixa mandeln och sockret ett par minuter i matberedare/mixer till en fin mandelmassa.
  5. Linda in mandelmassan i folie och låt den ligga och mogna till nästa dag. Om du har bråttom kan du använda den direkt.

Gör mördegen

Mördegen:

  1. Sikta vetemjölet på bakbordet. Forma det till en ring.
  2. Lägg det rumsvarma smöret och sockret i mitten.
  3. Nyp samman till en smulig massa och tillsätt ägget. Arbeta med händerna en deg. Arbeta inte degen för mycket för då blir den seg.
  4. Rulla in degen i plastfolie och förvara den i minst 1 timme i kylen.

Mazarinmassa

  1. Alla ingredienser ska vara rumsvarma. Blanda ner smöret i omgångar i mandelmassan till en jämn smet.
  2. Rör ner äggen ett i taget. Arbeta bara precis så att allt är ihopblandat.

Baka toscakakorna

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Smöra formarna.
  3. Kavla ut mördegen och fodra formarna med den.
  4. Sätt ut formarna på två bakplåtar. Spritsa mazarinmassa i varje form.
  5. Grädda kakorna, men bara lätt tills de knappt är ljusa eftersom de ska gräddas en gång till. Det tar ca 12 minuter.

Toscamassan

  1. Koka alla ingredienser till toscamassan, förutom mandeln, till ca 115 grader under ständig omrörning. När toscasmeten börjar släppa kastrullens kanter är den färdigkokt. Eller gör ett kulprov: droppa lite kolasmet i ett glas vatten. Går den att rulla till en kula mellan tummen och pekfingret är den perfekt.
  2. Rör ner hyvlad mandel.

Montering

  1. Stryk ett lager toscasmet på varje kaka.
  2. Sätt ugnen på 230 grader och grädda kakorna gyllenbruna i ca 5 minuter. Passa dem noga, för de blir lätt brända.
  3. Lossa kakorna genom att slå dem i bordet. Hjälp till med en liten kniv om någon har fastnat.

Njut!

Omslag GofikaReceptet kommer från boken Gofika av Jan Hedh och Olof Viktors Café 


04

april

måndag
2016

Kl. 09:53

Kokta majskolvar

Ingredienser

Önskad mängd färska hela majskolvar
salt

Smör till servering
Gör så här

Plocka fram en kastrull eller panna där majskolvarna får plats, fyll med vatten och salta rikligt.
Koka upp vattnet.
Skala bort bladen runt kolvarna.
Koka majskolvarna i 15 minuter.
Häll av i durkslag.
Servera majskolvarna varma med en klick smör och salt.