Matildas Mat

Hej,

Det är jag som är Matilda Mattsson, jag har bloggat om mat sen 2009 och 2015 fick jag det stora nöjet att flytta in här på Femme.se.
Sen dess har mitt intresse för bloggandet blomstrat och här på Femme.se delar jag med mig av allt som hör livet till!
Förutom att blogga säljer jag matbilder till media, jobbar via socialtjänsten och som makeupartist.

När jag inte lagar, bjuder, äter, fotograferar och skriver om mat så njuter jag av allt annat som sätter guldkant på vardagen, bla resor, serier, träning, inredning, djur och såklart vänner!

instagram@matildasmat


22

juni

fredag
2018

Kl. 09:59

Rödbetsragu

Är du vegan eller gluten allergiker finns det bra alternativ för glutenfri/vegan pasta och sojafärs!

4 portioner

Ingredienser

2 gula lökar (finhackad)
6 vitlöksklyftor (finhackade)
4 selleristjälklar (hackad)
1 morot (hackad)
3 rödbetor (hackade)
2 dl olivolja
1 dl tomatpuré
600 g sojafärs
2 tsk salt, eller mer efter smak
generöst med svartpeppar
2 1/2 dl vitt vin
2 1/2 dl vatten
2 msk flytande grönsaksbuljong
Till servering

Pasta
Parmesan

Gör så här

Hetta upp en panna med all olivolja i.
Tillsätt lök, vitlök, selleri, morot och rödbetor.
Fräs allt i ca 10-12 minuter eller tills morötterna och rödbetorna mjuknat något utan att ha blivit mosiga.
tillsätt resterande ingredienser och låt ragun puttra under lock på svag värme i ca 30 minuter.
Rör om då och då.
Blanda ragun med kokt pasta och toppa med parmesan.

Lämna ett svar

https://www.instagram.com/matildasmat/

21

juni

torsdag
2018

Kl. 08:21

Ett missnöjt folk

När jag var barn kunde jag leka på gården tills solen börja gå ner, känna mig trygg i skolan och cykla hem ensam på kvällen oavsett vilken stadsdel av Malmö jag beffan mig i.
Kanske det är detta minnet som har gjort att jag som vuxen känner att det behövs en förändring i vårt samhälle, för den tryggheten finns inte längre.
Men det finns så många andra saker som jag också minns.
Jag minns att Barbies var Barbies, för visst fanns det inga vuxna som såg ut som Barbies när jag var barn?
Eller det kanske det gjorde, men jag la aldrig märke till dom.
I allafall inte mer än på tv.
Dom vuxna jag såg kunde både le med hela ansiktet och se så sura ut att hela ansiktet såg ut som ett russin för ett ögonblick.
För mig var det en väldigt betryggande känsla, till och med mammas bekymmersrynka var betryggande.
Jag tror den skapa en sorts förståelse och medkänsla.
En känsla som kanske kan vara svår att förstå i ett uttrycktlöst ansikte om man inte är en mästare på empati.
Men vilket barn eller ungdom är det?
Eller vuxen för den delen.
Speciellt om man inte fått lära sig det från början.
Hur förstålig är det egentligen när en vuxen säger – Jag är väldigt besviken på dig, men i själva verket inte förmedlar något annat än orden.

Något annat som jag också minns var att vuxna i min omgivning titta på mig när jag sökte deras uppmärksamhet som barn.
Idag ser jag barns behov av att synas försummas av en telefon i ung ålder och i tonåren samlar man större delen av sitt behov från facebook, snapchat och alla andra appar som kan mata en med tillfällig stimulans och bekräftelse.
Om mamma inte hade tid att underhålla mig fick jag vara kretiv och komma på aktiviteter eller helt enkelt ha det jäkligt tråkigt.
Att ha jäkligt tråkigt är jäkligt tråkigt.
Men som vuxen är jag så otroligt tacksam över att jag nu kan vara extra tacksam för när jag har det jäkligt roligt.
Som vuxen kan jag förstå att man lätt glömt hur tråkigt man hade det ibland.
Speciellt när man lever ett liv där hjärnan konstant blir överstimmulerad.
Jag kan också förstå att man både som barn och som vuxen blir mer uppe i sitt.
Att ens världsbild blir lika stor som ens vännerlista på facebook, sin arbetsplats, skolan och ens dagliga rutiner.

Kanske dom flesta av oss aldrig tänkt på dom här sakerna.
Eller kanske aldrig tänkt på hur dom här sakerna har påverkat vårt samhälle.
Jag skulle vilje säga att det är dessa förändringarna som gjort dom största negativa förändringarna i vårt samhälle.

Vi lär upp varandra och våra barn att det inte är våra relationer med varandra som är den mest betydande faktorn.
Vi bläddrar igenom våra sociala flöden för att se vilka perfekta liv alla har.
Ibland kan vi glädjas av det, ibland skapar det prestationsångest och ibland kanske det till och med skapar en känsla av ensamhet.
Även om vi vet att ingen har ett perfekt liv alltid så är det klart som tusan att det kan kännas som att hela världens befolkning är rikare, smalare, snyggare, lyckligare och gladare än en själv.

Det enda negativa vi läser om är invandringen, våldtäkter, bombningar och skjutningar.
Trotts detta fortsätter vi måla upp en bild om hur perfekt allt är utan att ta på oss ansvaret för vad som händer runt omkring oss.
För visst är vi alla delaktiga i att forma varandra till bättre människor.
Dela med oss av dom verktyg vi har för att skapa en bättre värld med en större gemanskap.

Jag ville egentligen skriva ett inlägg om politik.
Ett inlägg om hur folk desperat drar i fel trådar för att få en förändring i det dom inte är nöjda med.
Men sen slog det mig, det där med att vara nöjd…
Det känns som att det inte finns längre. Att vi ständigt strävar efter något bättre.
Att vi konstant glömmer bort att leva i nuet, att vi konstant fokuserar för mycket på framtiden och vår omgivning för att uppskatta lyckan i det vi redan har och att vi konstant väljer bort lyckan för att vi förväntar oss mer av oss själva och av vår omgivning.
Med det sagt vill jag uppmana både mig själv och alla ni andra att leva.
Lev här och nu, skratta, älska, uppskatta och upplev livet varje dag, varje minut och varje sekund!
Tillåt er själva att älska och bli älskade <3

Lämna ett svar


20

juni

onsdag
2018

Kl. 12:12

Poke bowl med kyckling och mango

4 portioner

Ingredienser

2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1/2 dl japansk soja
1/2 dl flytande honung
2 msk olja
2 kycklingfiléer

Tillbehör

4 portioner kokt sushiris
avokado
mango
Inlagd ingefära
sojabönor
färsk koriander
söt basilika
sjögrässallad
Salladslök
jordnötter
svarta sesamfrön

Gör så här

Riv vitlöken fint på rivjärn och blanda alla ingredienser.
Skiva kycklingen i tunna bitar.
Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar och häll ner marinaden.
Låt marinera i minst 2 timmar, gärna över natten.
Grilla eller stek kycklingbitarna i några minuter på var sida.
Fördela riset i skålar och toppa med kycklingen och tillbehören.

Lämna ett svar

Copyright © 2016 Wioliv AB