Kategorier

Arkiv

Hannah Graaf
Hannah Familj
roxenmo
Roxenmo - modeblogg
Matildas Mat
Matildas Mat
Fnulan
Fnulan
Silverhome
Silverhome
Barnhemmet
Barnhemmet
Kicki Makeupartist
Kicki Makeupartist
Bambi
Bambi
Matilda Milano
matildamilano
Ditte Svanfeldt
dittesvanfeldt

Cheesecake med kanderade valnötter & dulce de leche

Publicerat den 29 december, 2015 09:48
cheesecake med kanderade valnötter

Botten

200 g digestivekex (14 stycken)
40 g strösocker (0,5 dl)
3 g salt (0,5 tsk)
100 g smör

Fyllning

900 g färskost
3 dl strösocker
1 vaniljstång
1/2 dl vetemjöl
2d gräddfil
3 ägg, rumstempererade
1 äggula

2 dl dulce de leche

Kanderade Valnötter

1.5 msk socker
5 msk lönnsirap
0.5 tsk salt
200 g valnötter

Gör så här

Botten

Sätt ugnen på 180 grader.

Kör kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor.

Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med.

Fodra en bakform, 23 cm i diameter, med smulorna. Även 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
Cheesecakefyllning
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen.

Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3–4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott.

Vänd därefter ner ett ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och ringla över 1 dl av dulche de lechen.
Grädda cheesecaken mitt iugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till.
Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt.

Låt cheesecaken stå i kylen minst 5-6 timmar eller över nattent.
Ringla över 1 dl dulche de lech och dekorera md valnötterna innan servering.

Kanderade valnötter

Smält ihop socker, sirap och salt i en ugnstålig stekpanna. Låt koka ett par minuter.
Häll i nötterna när sockerblandningen har smält helt. Blanda och dra av från plattan när alla nötterna blivit blanka.
Ställ in nötterna på 175 grader i cirka 15 minuter. Tag ut nötterna efter halva tiden och blanda runt.
Tag sedan ur nötterna ur ugnen, slå upp på bakplåtspapper och pilla isär.
Låt sedan nötterna stelna helt innan du lägger dom på kakan.

Matildas Mat Matildas Mat 29 december, 2015 09:48 Kategorier:Alla inlägg, Dessert, Fika och desser, mjuka kakor, Paj KOMMENTARER: 0 kommentarer

Influensa dagen till äran

Publicerat den 24 december, 2015 12:08
IMG_5253

God jul alla ni fina läsare, vänner och kollegor som troget kikar in hos mig. Här om dagen blev jag galet sjuk och även om jag mår bättre idag går jag fortfarande runt som en svärm och sprider mitt virus, så idag blir det inget julfirande för mig och då det bara är några dagar kvar tills jag åker så har jag tömt min kyl och frys. Som tur är har jag massa must hemma & lite vegan snacks från Pausbox så kan bli en rätt bra dag trots influensa <3

Matildas Mat Matildas Mat 24 december, 2015 12:08 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade KOMMENTARER: 0 kommentarer

Solskensbullar med saffran

Publicerat den 23 december, 2015 10:00
solskensbullar med saffran 2

18-20 st

Ingredienser

1 pkt jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 pk saffran
8-9 dl vetemjöl

Fyllning

2 dl vaniljkräm (jag använde marsan)

Pensling

1 ägg

Garnering

1 dl socker
2 msk smör

 

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke.
Smällt smöret och tillsätt mjölken och saffran.
Värm mjölkblandningen till fingertempurerat (ca 37 grader).
Blanda samman med jästen.

Tillsätt salt & socker.
Arbeta degen och tillsätt ca 2/3 av mjölet.
Arbeta degen slät och smidig i ca 5 minuter.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 2 delar.
Rulla varje deg till en lång rulle och skär ut 8-10 lika stora bitar av varje rulle.
Rulla varje bit till en rund boll och låt jäsa på klädd plåt i ytterligare 15 minuter.

Gör ett hål med fingret i varje bulle.
Häll vaniljkrämen i en spritspåse och fyll alla gropar med krämen.
Sätt ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa tills ugnen blivigt varm.

Vispa upp ägget till penslingen och pensla alla bullar.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 7-10 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under en handduk.

Smällt smöret och pensla bullarna med det.
Doppa dom sedan en efter en i sockret.

Matildas Mat Matildas Mat 23 december, 2015 10:00 Kategorier:Alla inlägg, Fika och desser, Jul & Nyår, mjuka kakor KOMMENTARER: 0 kommentarer

Gatsby tema & bästa gåvan till värden

Publicerat den 22 december, 2015 11:40
IMG_5265

Jag är så galet taggad på årets nyårsfest. Som ni vet älskar jag ju allt som har med mat, festligheter och temaanpassat att göra. I år blir det Gatsby tema och igår kom dom sista assessorerna till min utstyrsel.  Förutom att planera klädseln så klura jag även på vad som skulle kunna vara den perfekta gåvan till årets tema och kom fram till en Polaroid kamera. Polaroid kameran kan vara en av dom roligaste grejerna att få, hur charmig är det inte att fånga något på bild ”old school”. Inga filter eller appar som förskönar och förvränger och sen är det jäkligt kul att bilden rullar upp ur kameran. Jag beställde min kamera på Partykungen.se och måste ge dom all beröm i världen då kameran kom till mig redan nästa dag! Beställde även ett cigarettmunstycke och lösögonfransar. Vadå engagerad? Haha…Jag vill även passa på att tipsa om massa rolig inredning man kan skapa med en polaroidkamera, så här kommer lite inspirationsbilder från Pinterest <3 

Sen beställde jag även hårsmycke och armband från Ebay som kom igår. Det är alltid oroande att beställa från Ebay då det ibland kan dröja ett bra tag, men hade verkligen tur med min beställning denna gången som bara tog en vecka.Min skor hitta jag på Dinsko & min fantastiska klänning beställde jag från USA. Tyvärr blev klänningen en jäkligt dyr historia då jag fick betala en frakt på 350 kr och alldeles nyss trilla där ner en räkning från tullverket på 475 kr. Damn you som eventuellt har finare klänning än mig på nyår haha… 

Matildas Mat Matildas Mat 22 december, 2015 11:40 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade KOMMENTARER: 0 kommentarer

Köttfärspaj med champinjoner & filodeg

Publicerat den 19 december, 2015 10:09
IMG_5008

Ingredienser

1/2 pkt med filodegsark
1/2 dl solrosolja

Köttfärsröra

500 g köttfärs
1 stora gula lökar
1 stor burk champinjoner
2 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
½ krm cayennepeppar
3/4 dl Sweet chili sås
1 msk soya

Äggstanning

5 ägg
4 dl mjölk
1 dl grädde
Salt
Svartpeppar
5-6 dl prästost, riven (eller annan smakrik ost)

Gör så här

Penlsa en pajform eller springform med olja.
Täck pajformens insida och kanter med ett filodeg ark, pensla sedan arket och täck med ett nytt.
Upprepa och varva filodegs ark & olja tills formen är täckt med ca 8-10 ark.

Hacka svampen och löken smått. Stek först svampen, sen köttfärs, lök och pressad vitlök i smör. Krydda och häll i sweet chilisåsen och soyan.

Vispa ihop äggstanningen. Riv osten.
Strö den rivna osten över det förgräddade pajskalet. Häll först köttfärsröran över och sen äggstanningen.

Grädda pajen strax nedanför mitten av ugnen i 200 grader tills stanningen stelnat och filodegen fått en fin gyllene färg.

Matildas Mat Matildas Mat 19 december, 2015 10:09 Kategorier:Alla inlägg, Färs, Paj KOMMENTARER: 0 kommentarer

Pilgrimsmussla ”marshmallow”

Publicerat den 17 december, 2015 11:02
kammusslor med avokadokräm

En av mina svenska favorit kockar är ju Paul Svensson så här kommer ett recept från hans bok Paul grillar.

Pilgrimsmusslor

8 st pilgrimsmusslor
1 st lime, rivet skal
0,5 st röd chili, finhackad
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak

Avokadokräm

2 st avokado
1 st lime, saften
0,5 st vitlöksklyfta
tabasco
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
TILL SERVERING

2 st tunna skivor levainbröd eller surdegsbröd
gräslök, finskuren

Gör så här

Salta pilgrimsmusslorna lätt och lat dem dra i 15 minuter på ett papper.
Marinera dem sedan i limeskal, chili och svartpeppar i ca 15 minuter.
Trä upp musslorna på blötlagda grova träspett eller stålspett.
Grilla som marshmallows over glöden – utan galler – i ca 5 minuter.
Dela och kärna ur avokadorna.
Grop ur köttet och vispa det med limesaft och riven vitlök.
Smaka av med tabasco, salt och svartpeppar.
Grilla brödet och skär det i mindre bitar. Servera brödet med avokadocrèmen och en pilgrimsmussla. Strö över gräslok.
Servera brödet med avokadocrèmen och en pilgrimsmussla.
Strö över gräslok.

Matildas Mat Matildas Mat 17 december, 2015 11:02 Kategorier:Alla inlägg, Fisk & Skaldjur, Förrätt, Jul & Nyår, skaldjur, Tilltugg KOMMENTARER: 0 kommentarer

Fruktbröd

Publicerat den 15 december, 2015 09:56
fruktbröd

Ingredienser

200 g torkade fikon
100 g torkade persikor
1 dl russin
1 dl melonkärnor
1 ½ dl krossad råg
4 dl kallt vatten
3 dl fint rågmjöl
3 dl kokande vatten
50 g jäst
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special (600-720 g)

Gör så här
Dag 1
Skär bort stjälken på fikonen och skär dem i bitar. Lägg fikon, russin, linfrö och krossad råg i en bunke. Häll i det kalla vattnet och rör om. Låt stå 6 timmar eller längre.

Dag 2
Höll rågmjölet i en stor bunke, använd gärna assistent. Häll över kokande vatten. Tillsätt fruktblandningen från dag 1. Känn efter att blandningen inte är varmare än 37° (fingervarmt). Tillsätt finfördelad jäst och rör tills den löst sig.

Tillsätt salt och det mesta av vetemjölet. Mängden kan variera beroende på hur torr frukten var från början. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Arbeta degen väl, i assistent ca 5 min.

Strö över mjöl och jäs under duk i 45 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Forma till 2 limpor och lägg dem i smorda 1 ½ liters formar. Jäs ca 30 min under duk.

Sätt under tiden ugnen på 200 °.
Grädda längst ner i ugnen på galler i ca 45 min.

Matildas Mat Matildas Mat 15 december, 2015 09:56 Kategorier:Alla inlägg, Bröd, Jul & Nyår KOMMENTARER: 0 kommentarer

Solnäs Gård

Publicerat den 14 december, 2015 03:44
IMG_5198

Om det är något vi skåningar är extra bra på så är det gårdscaféer. Att komma in på gamla gårdar eller lador med högt i taket, bjälkar, gamla pinnstolar & kanske en och annan rokokostol, det är cafémys när det är som bäst. Kiviks Musteri tog över Solnäs gård för ett år sedan och driver sedan i höstas det härliga caféet som jag besökte ihop med ett gäng fantastiska bloggare under gårdagen.Det bjöds på en krämig kycklingsoppa med bla rotselleri och syrliga äpplen i till lunch. Vill ni ha receptet hittar ni det här.

Till soppan servera dom även ett helt fantastisk bröd som jag tyvärr inte lyckades hitta något recept på. Till maten serverades så klart must. Och innan jag glömmer ska jag tipsa om att varma musten! Jösses så gott! Perfekt substitut för glögg!

Efter lunchen var det dags för pressning av egen must. Bengt Åkesson presentera 4 olika sorters äpplen som vi fick pressa must på och sen körde vi igång. Medans vi pressa så duka fantastiska Benjamin fram inför nästa aktivitet som var att binda kransar. Jag blev löjligt nöjd med min krans men då jag inte vill spika i dörren så undrar jag nu… Hur tusan ska jag få upp kransen på dörren?  Vill ni besöka gården så hittar ni dit vid väg 16, mellan Lund och Bjärred. 300 m öster om E6:an, avfart 21 mot Lund.

 

Matildas Mat Matildas Mat 14 december, 2015 03:44 Kategorier:Alla inlägg, Okategoriserade KOMMENTARER: 1 kommentarer

Snickerskakor

Publicerat den 13 december, 2015 10:39
snickerskakor 1

Ingredienser

9 dl cornflakes
350 g (en burk) jordnötssmör
3/4 dl jordnötter
2 dl ljus sirap
1 dl socker
200 g mörk blockchoklad

Gör så här

Smält chokladen i ett vattenbad.
Blanda under tiden jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull, men låt inte blandningen börja koka.
När blandningen smält samman, blanda ihop den med cornflakesen och jordnötterna i en bunke.
Bred sedan ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och häll över den smälta chokladen.
Ställ in i kylen en stund så kakan får stelna innan du skär den i bitar. 

Matildas Mat Matildas Mat 13 december, 2015 10:39 Kategorier:Alla inlägg, Fika och desser, Jul & Nyår, Kakor KOMMENTARER: 0 kommentarer

Juliga pepparkaksmuffins med vaniljfrosting & tranbär

Publicerat den 11 december, 2015 06:16
pepparkakasmuffins 1

Ingredienser

Pepparkaksmuffins

200 g smör
1 ½ dl mjölk
3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
4 msk snabbmarsanpulver
5 dl vetemjöl
1/2 pk santamaria pepparkakskrydda

Vaniljfrosting

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost

1/2 dl tranbär till dekoration
Gör så här

Pepparkaksmuffins

Smält smöret och tillsätt mjölken.
Vispa upp ägg och strösocker lätt.
Blanda vetemjölet med bakpulvret och marsanpulvret och tillsätt detta växelvis med mjölk/smör-blandningen i äggsmeten.
Klicka ut smeten i amerikanska muffinsformar och grädda i 225 grader i cirka 12 minuter.
Vaniljfrosting

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt.
Bred frostingen på cupcakesen och garnera med tranbären. 

Matildas Mat Matildas Mat 11 december, 2015 06:16 Kategorier:Alla inlägg, Cupcakes, Fika och desser, Jul & Nyår, mjuka kakor KOMMENTARER: 0 kommentarer