Matildas Mat

Hej,

Det är jag som är Matilda Mattsson, jag har bloggat om mat sen 2009 och 2015 fick jag det stora nöjet att flytta in här på Femme.se.
Sen dess har mitt intresse för bloggandet blomstrat och här på Femme.se delar jag med mig av allt som hör livet till!
Förutom att blogga säljer jag matbilder till media, jobbar via socialtjänsten och som makeupartist.

När jag inte lagar, bjuder, äter, fotograferar och skriver om mat så njuter jag av allt annat som sätter guldkant på vardagen, bla resor, serier, träning, inredning, djur och såklart vänner!

instagram@matildasmat


31

juli

tisdag
2018

Kl. 05:21

10 saker man saknar med Sverige när man bor i Los Angeles

1. Bra förbindelser. Los Angeles är uppbyggt för att köra bil. Förbindelserna är dåliga och ska man ta sig någonstans kan det innebära många byten och flera timmars bussresor för en destination som kanske skulle tagit 30 minuter med bil. Bor man som jag mitt inne i Hollywood är det även svårt att ta sig någonstans med bil då det är galet mycket trafik här.

2. Billigare mat. Efter 6 månader i Los Angeles kan jag fortfarande bli irriterad när jag går in i en matbutik över hur höga priserna är. En Buffalo mozzarella ligger på ca 40 -55 kr. Köpte ett Jonagold äpple på löprundan för några veckor sedan som kosta 5 dollar (48kr).

Bild – usabloggen.se

3. Falafel, burritos i all ära men jösses vad jag saknar den svenska snabbmatskulturen. Här hittar man hamburgerhak, pizzerior och tacostånd i varje kvarter. Något större fan av hamburgare har jag aldrig varit och pizza utbudet är oftast 6-8 olika pizzor. I tacostånden är favoriten burritos men efter att ha bott ett stenkast från Möllan i över 7 år saknar jag falafelstånden. Visst finns det falafel här med men oftast får man en tahinisås eller en tzatzikisås i falafeln och utbudet på grönt är inte det samma som hemma.

Bild – Hemmakväll.se

4. Godis, av alla länder jag någonsin varit i finns det inget land som slår Sverige när det kommer till godis. I Los Angeles finns det en del svenska butiker. Tyvärr har dom inte mina favoritgodisar så suget på turkisk peppar, sura s, marabou schweizer nöt & mintkrokant får förbli omättat.

Bild – Kavli.se

5. Mjukost, visst är det gott med philadelphia på nybakade scones men när det kommer till alla andra sorters bröd föredrar jag Kavli eller Cantadou.

Bild -Metro

6. Kranvatten, Visst är vattnet i Los Angeles drickbart men gott är det inte. Jag har en vattenrenare men den lätt kemiska smaken är oundviklig.

7. Parker, jag kan inte tala för hela Sverige när jag säger parker men var jag än bott i Malmö har jag alltid haft en park bara ett stenkast från min ytterdörr. Att samla ihop vännerna för vin och ost i parken blir lätt en dyr historia här i Los Angeles.

8. Att ha nära till allt. Har man tur hittar man en vän som bor i samma kvarter som en själv men denna staden är så otroligt stor att ens vänner kan bo galet långt borta. En spontan fika eller en kvällspromenad finns det sällan tid till om man inte har lust att sitta i bilen eller på en buss i minst 1 timme…

Bild – Molndalen.se

9. Cykelvänliga vägar, så länge man inte bor nere vid Santa Monica är en cykeltur i Los Angeles ett riskfyllt äventyr.

10. Tystnad, jag vet inte om det är dom ständigt folkfullda gatorna, trafiken eller sopgubbarna som rullar förbi mitt fönster tidigt på morgonen varannan dag så irriterar mig men att få vakna av sig själv istället för tutande, gapande eller sopgubbar åtminstone 2 grr i veckan vore underbart!

https://www.instagram.com/matildasmat/

22

juli

söndag
2018

Kl. 10:38

caprese – tomat och buffelmozzarella sallad


Ingredienser

1/2 liter valfria tomater
2 buffelmozzarella ostar
1/2 kruka basilika
5 msk fin olivolja
2 msk god mild vinäger
krm flingsalt
1 krm svartpeppar

Gör så här

Mixa samman basilikabladen från 1/2 kruka basilika i en matberedare med olivoljan.
Skölj och skär tomater i skivor.
Skär eller dela mozzarellaosten i skivor eller behåll den hel.
Lägg på fat eller i skål och garnera med några basilikablad.
Vid servering häller du några matskedar av basilikaolja, vinäger samt saltar och pepprar över.


20

juli

fredag
2018

Kl. 11:00

Grillad lax med kokt potatis och remouladsås.

Vi kan förnya oss och ständigt finna inspiration till nya fantastiska recept men vi alla har med oss recept som vi älskat sen barnben.
En av mina favoriter har alltid varit hemmagjord remouladsås, även om det är till lax eller torsk så kan det verkligen aldrig bli fel.

4 portioner

Ingredienser

Remouladsås

1 1/2 dl majonnäs
2 dl bostongurka
3 dl cream fresh
1 dl dill
Gurkmeja (för färgens skull)
2 klyftor citron eller mer
Salt
Peppar
Ev. curry

4 laxfiéer med skinnet kvar
Salt
Citronpeppar
2 dl gröna ärtor (kokta)
6-8 potatisar (kokta)

Gör så här

Remouladsås

Blanda alla ingredienser en skål och smaka av med citron och eventuellt lite curry.
Låt stå en stund innan servering så att smakerna kommer fram.

Behåll skinnet på laxfilén.
Strö på rikligt med salt och citronpeppar.
Låt vila i 20 minuter.
Grilla den först på ovansidan så att den får en fin yta.
Vänd sedan och grilla klart med skinnsidan ner, med locket på, i ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 50–55°C.
Servera med kokt potatis, gröna ärtor och remouladsås.

Copyright © 2016 Wioliv AB