Matildas Mat

Hej,

Det är jag som är Matilda Mattsson, jag har bloggat om mat sen 2009 och 2015 fick jag det stora nöjet att flytta in här på Femme.se.
Sen dess har mitt intresse för bloggandet blomstrat och här på Femme.se delar jag med mig av allt som hör livet till!
Förutom att blogga säljer jag matbilder till media, jobbar via socialtjänsten och som makeupartist.

När jag inte lagar, bjuder, äter, fotograferar och skriver om mat så njuter jag av allt annat som sätter guldkant på vardagen, bla resor, serier, träning, inredning, djur och såklart vänner!

instagram@matildasmat


10

januari

torsdag
2019

Kl. 12:03

Mini semlor med Lejonet och björnens glasslikör – Texas fudge

27-30 st

Ingredienser

Semlebullar

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst (för söta degar)
1 1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
1 dl socker
ca 9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning

200 g mandelmassa
inkråm från bullarna
3/4 dl mjölk
4 dl vispgrädde
2-4 msk lejonet och björnens glasslikör – Texas fudge
3 tsk florsocker

Gör så här

Bullar

Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen.
Rör ner kardemumma, salt, socker och det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen.
Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/degblandare.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 40 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i 12-15 bitar.
Rulla till bullar mot bakbordet och lägg på bakplåtspapper eller smord plåt.
Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda bullarna cirka 8-10 minuter när ugnen är helt varm.
Låt svalna, gärna på galler.

Fyllning

Skär varje bulle i två delar.
Gröp ur en matsked bullldeg ur varje bulles under del och spara i en skål.
Riv ner mandelmassan grovt och blanda tillsammans med mjölken och smulorna till en kräm.
Fördela det i de urgröpta halvorna.

Vispa grädden och smaksätt den med lejonet och björnens glasslikör – Texas fudge, samt lite av florsockret täck mandelmassan med grädden och lägg locket ovanpå och pudra med florsocker.

Lämna ett svar

https://www.instagram.com/matildasmat/

08

januari

tisdag
2019

Kl. 10:38

caprese – tomat och buffelmozzarella sallad


Ingredienser

1/2 liter valfria tomater
2 buffelmozzarella ostar
1/2 kruka basilika
5 msk fin olivolja
2 msk god mild vinäger
krm flingsalt
1 krm svartpeppar

Gör så här

Mixa samman basilikabladen från 1/2 kruka basilika i en matberedare med olivoljan.
Skölj och skär tomater i skivor.
Skär eller dela mozzarellaosten i skivor eller behåll den hel.
Lägg på fat eller i skål och garnera med några basilikablad.
Vid servering häller du några matskedar av basilikaolja, vinäger samt saltar och pepprar över.

Lämna ett svar


06

januari

söndag
2019

Kl. 09:59

Rödbetsragu

Är du vegan eller gluten allergiker finns det bra alternativ för glutenfri/vegan pasta och sojafärs!

4 portioner

Ingredienser

2 gula lökar (finhackad)
6 vitlöksklyftor (finhackade)
4 selleristjälklar (hackad)
1 morot (hackad)
3 rödbetor (hackade)
2 dl olivolja
1 dl tomatpuré
600 g sojafärs
2 tsk salt, eller mer efter smak
generöst med svartpeppar
2 1/2 dl vitt vin
2 1/2 dl vatten
2 msk flytande grönsaksbuljong
Till servering

Pasta
Parmesan

Gör så här

Hetta upp en panna med all olivolja i.
Tillsätt lök, vitlök, selleri, morot och rödbetor.
Fräs allt i ca 10-12 minuter eller tills morötterna och rödbetorna mjuknat något utan att ha blivit mosiga.
tillsätt resterande ingredienser och låt ragun puttra under lock på svag värme i ca 30 minuter.
Rör om då och då.
Blanda ragun med kokt pasta och toppa med parmesan.

Lämna ett svar

Copyright © 2016 Wioliv AB