Matildas Mat


26

augusti

fredag
2016

Kl. 09:14

Chokladmousse tårta

chokladmousse tårta

Ingredienser

Tårtbottnar

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver

Ljus Chokladmousse

400 g ljus choklad
4 st äggulor
4 st äggvitor
1 dl socker
6 dl grädde

Mörk chokladmousse

200 g mörk choklad
2 st äggulor
2 st äggvitor
1/2 dl socker
3 dl grädde
Gör så här

Tårtbottnar

Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjölsorterna och vänd sedan ner det i smeten.
Blanda om och häll sedan ner i formen.
Grädda 40 min i nedre delen av ugnen, 175° grader.
Stjälk upp kakan och låt svalna, skär sedan till 3 bottnar.

Ljus Chokladmousse

Smält chokladen i ett vattenbad.
Rör om tills den är slät och fin.
Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke.
Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning.
Vispa äggvitorna med sockret tills du har fått en marängsmet.
Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen.
Vänd ner marängsmeten.

Mörk Chokladmousse

Smält chokladen i ett vattenbad.
Rör om tills den är slät och fin.
Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke.
Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning. V
ispa äggvitorna med sockret tills du har fått en marängsmet.
Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen.
Vänd ner marängsmeten.

Sammansättning

Klä in en springform i plastfolie och lägg ner första bottnen i formen.
Täck bottnen med ett lager av den ljusa eller mörka chokladmoussen och lägg sedan på nästa botten.
Upprepa tills du täckt alla bottnar med mousse.
Låt tårtan stå i frysen 1-2 timmar.
Ta ut tårtan och dekorera den med resterande mousse.

chokladmousse tårta1

Lämna ett svar


25

augusti

torsdag
2016

Kl. 11:32

Finbesök på Tjärö

I lördagsmorse åkte jag med världens bästa sällskap tillbaka till Tjärö.

IMG_8634

Vi paddla kanot…

aa

Gick på svampjakt på någon ö där tillträde tydligen var förbjuder, Ops!

IMG_8627IMG_8718 IMG_8732

Käka på Tjärös restaurang. Förresten så är det invigning av den nya restaurangen imorgon!

IMG_8772 IMG_8776 IMG_8821

Hitta massa söta grodor gjorde vi med <3IMG_8866 IMG_8896

Och en del andra små djur och kryp…

IMG_8912 1 2

Sen avsluta vi helgen med smörgåstårta, vitt vin, och denna utsikten! <3a

Lämna ett svar


24

augusti

onsdag
2016

Kl. 10:12

Glutenfritt Knäckebröd

rödbetsspread1
Ingredienser

1 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
3/4 dl sesamfrö
½ dl linfrö
2 msk pumpafrön
2 tsk flingsalt
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten

2 bakplåtspapper (kan undvikas)

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsform.

Häll ner alla torra ingredienser i en bunke och blanda runt.
Häll ner olivoljan och sist det kokande vattnet.
Blanda runt till en jämn massa och häll jämt över massan i den klädda plåten.
Lägg det andra bakplåtspappret över och kavla ut massa tunt i plåten.

Dra av bakplåtspappret och skär degen i lagom stora bitar.

Grädda i 50-60 minuter i nedre delen av ugnen.

rödbetsspreadrödbetsspread2

Lämna ett svar

Copyright © 2016 Wioliv AB