Jag är en mat (och bak!) glad tjej på 26 år som älskar att stå i köket och pyssla. Här bjuder jag på massor av goda recept och lite glimtar från min vardag. Välkommen hit och låt dig inspireras! KONTAKT: madelene_m@hotmail.com

Arkiv

Kategorier

Matbloggstoppen

Hannah Graaf
Hannah Familj
roxenmo
Roxenmo - modeblogg
Annika Duckmark
Annika Duckmark
Niiinis
Niiinis
Fnulan
Fnulan
Bakverk & Fikastunder
Bakverk och Fikastunder
ThereseMcDonald
Therese McDonald
Silverhome
Silverhome
En pappas dagbok
En pappas dagbok
Barnhemmet
Barnhemmet
Kvinnohemmet
Kvinnohemmet
Kicki Makeupartist
Kicki Makeupartist
Bambi
Bambi
Matilda Milano
matildamilano
Ljuvlig Mat
ljuvligmat
Piccolecose
piccole cose

Dags att säga hejdå!

Publicerat den 7 april, 2014 12:39

Hej bloggisar!

Då har det blivit dags för mig att tacka för mig och denna tiden här inne på underbara FEMME. Det har varit jätteroligt att blogga men som sagt så känner jag att bloggandet inte ger mig lika mycket längre så därför väljer jag att lägga ner bloggen. Trist på ett sätt, men ska jag vara ärlig så känns det faktiskt ganska så skönt och det är ju huvudsaken. ;)

Stort tack för att ni har läst min blogg och lämnat en massa gulliga kommentarer – det har gjort bloggandet så mycket roligare. <3

Några skrev att dom fortfarande ville kunna se mina recept och det kan ni göra i ungefär två veckor till, efter det kan ni alltid gå in på min gamla sida www.ljuvligmat.se och se dom flesta recepten (dock inte dom allra nyaste, men väldigt många!). Denna sidan kommer ju alltid ligga kvar som en liten receptsamling.

Hejdå alla läsare, hälsar Ebbsan! ;)

Ha en riktigt skön vår och sommar!

Kram Madde

Ljuvlig Mat Ljuvlig Mat 7 april, 2014 12:39 Kategorier:mat, Övrigt KOMMENTARER: 8 kommentarer

Sockerbullar

Publicerat den 4 april, 2014 18:10

Något att baka till helgen kanske? 

Det finns hur många namn som helst på dessa bullar och sockerbullar är väl bara ett av dom. Några kallar dom solskensbullar, andra vaniljbullar och någon sockerbulle, som jag gör. Saftiga och fluffig med massor av vaniljkräm som bara smälter i munnen. Muuuums, så gott! Godast nybakade och lite ljumna med ett stort glas mjölk till, men går utmärkt att frysa och plocka fram när sötsuget faller in.

SOCKERBULLAR:

50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
1 msk kardemummakärnor (använd mortel till detta)
1 dl vit sirap
0,5 tsk salt
1 ägg
12-14 dl vetemjöl

3 dl vaniljkräm (marsansås eller hemmagjord)

50 gram smält smör
strösocker

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, ca 37 grader. Häll den varma mjölken tillsammans med smöret över jästen och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt kardemumma, ägg, salt, sirap och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 5 min i maskin. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakhandduk i ca 45 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 25-30 bitar och rulla till bullar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och gör en urgröpning med fingret i mitten på varje bulle. Fyll varje bulle med vaniljkräm. Använd gärna en sprits och tryck ner spritsen i bullen samtidigt som du fyller den med ett jämnt tryck uppåt. Låt jäsa i ca 20-30 min. Grädda bullarna i 225 grader i ca 10 min. Ta ut och låt svalna något. Pensla bullarna med smält smör och doppa sedan i strösocker.

Gott!

Ha en skön fredagskväll!

Ljuvlig Mat Ljuvlig Mat 4 april, 2014 18:10 Kategorier:Bakverk och kakor, mat, Vetebullar och fikabröd KOMMENTARER: 1 kommentarer

Hel lax i ugn

Publicerat den 2 april, 2014 20:19

Det här blev verkligen sååååååå gott och jag ser redan fram emot min lunchlåda imorgon! ;) När man väljer att laga fisk till middag tycker jag verkligen att man ska lägga några fler kronor på att köpa färsk fisk istället för fryst då det är 1000 gånger godare! Helt annan smak och så mycket fräschare. Jag serverade min lax med kokt potatis, broccoli och kall romsås.

HEL LAX I UGN:
(4 port)

700 gram lax med skinn (hel i bit)
1 msk flingsalt
1-2 tsk citronpeppar
1-2 tsk KNORR fiskkrydda
0,5-1 dl finhackad dill
några klickar smör

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan ner i en smord ugnsform. Krydda med salt, citronpeppar och fiskkrydda. Strö över finhackad dill och lägg på någon klick smör. Ställ in formen i ugnen i ca 25-30 min. Servera fisken med kokt potatis, broccoli och en kall romsås.

Några klickar smör!


Mums!

Ha en fin kväll!

Ljuvlig Mat Ljuvlig Mat 2 april, 2014 20:19 Kategorier:Fisk och skaldjur, mat, Snabbt och lättlagat! KOMMENTARER: 2 kommentarer

HIPP HIPP HURRA!

Publicerat den 1 april, 2014 19:20

Först vill jag bara säga tack för alla fina kommenterar i förra inlägget. <3

Visst är det sorgligt på ett sätt, men just nu känns det som det enda rätta så därför väljer jag att göra så här. MEN TACK SÅ JÄTTE MYCKET FÖR ALLA FINA KOMMENTARER – det värmer verkligen, ska ni veta! Många skrev att dom skulle skynda sig och spara alla recept och så vidare, men om ni inte redan visste det så kan ni hitta alla mina recept (dock inte dom allra nyaste som är skrivna från tiden här på FEMME!) på min gamla sida som är www.ljuvligmat.se, den sidan kommer alltid finnas så där kan ni kika in när som helst och läsa recept. Bra va? ;)

Idag blir jag hela 27 år gammal, hipp hipp hurra till mig själv! Morgonen startade med sovmorgon och god frukost tillsammans med mina älsklingar. Därefter begav vi oss ut på promenad i solen innan det var dags att bege sig till jobbet. Firade mig själv genom att köpa med lite sushi till lunch och fasiken vad gott det var – en perfekt födelsedagslunch! ;)

Precis hemkommen från jobbet och ska sätta mig ner och äta middagen som jag förberedde innan jag körde till jobbet. Det blev denna supergoda kycklinggratängen (tror faktiskt den kommer från Matplatsen från början!) med purjolök och mango chutney!

Bilden är gammal, men visst ser det smarrigt ut? ;)

KYCKLINGGRATÄNG MED PURJOLÖK OCH MANGO CHUTNEY:

1 grillad kyckling, rensa och skär den i bitar
1 stor purjolök
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
3-5 msk mango chutney
1 msk kinesisk soja
1 msk kalvfond
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingköttet i en ugnsform. Strimla och stek purjolöken mjuk i smör. Tillsätt mango chutney, grädde, creme fraiche, soja och kalvfond. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Häll detta över kycklingköttet. Ställ in formen i ugnen i ca 15-20 min. Servera med en ris och en sallad.

 Nu: Halv åtta hos mig!

KRAM

Ljuvlig Mat Ljuvlig Mat 1 april, 2014 19:20 Kategorier:Kyckling, mat, Övrigt KOMMENTARER: 17 kommentarer

En bra och en dålig nyhet

Publicerat den 31 mars, 2014 15:33

Hej kära läsare!

Efter mycket tänkande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att sluta blogga helt. Ni har säkerligen redan märkt att det inte blir många inlägg skrivna per dag och det beror helt och hållet på att tiden inte räcker till och att jag inte brinner för det lika mycket längre! Att driva en mat- och bakblogg tar väldigt mycket tid – även fast att det är jättekul stundtals. Det ska planeras nya maträtter och bakverk, lagas mat, bakas, provsmakas, det ska tas bilder (som man känner sig nöjd med och jag är sååå petig med detta att jag kan bli tokig på mig själv!), bilder ska redigeras, text och inlägg ska skrivas och mycket annat. Det tar så mycket tid och just nu känner jag varken ork eller lust till detta. Och som läsare vill man ju gärna följa och läsa en blogg där man uppdaterar hyfsat ofta (gärna 2 gånger/dag) och det hinner jag inte med just nu.

En av anledningarna till att jag också valt att sluta blogga är att jag lyckats bli gravid efter en lång väntan så mycket av min energi (med mycket oro!) går just nu till det lilla livet i magen som jag hoppas ska växa sig stark och frisk, så vi kan få vår efterlängtade bebis till hösten. <3

Hoppas att ni förstår, även om det är med sorgen i hjärtat som jag väljer att göra detta! STORT TACK TILL ALLA ER SOM LÄST OCH FÖLJT MIN BLOGG – massor med kramar till er! 


Jag har valt att blogga vidare en vecka till (så lätt slipper ni mig inte, haha!) och efter att jag sagt tack och hejdå kan ni ändå hitta mina inlägg och recept här inne på FEMME i någon vecka till efter det.

Nu ska jag sätta mig i solen en stund innan jag ska bege mig hem till mamma och pappa på middag!

Ha en fortsatt fin dag, så hörs vi imorgon!

Ljuvlig Mat Ljuvlig Mat 31 mars, 2014 15:33 Kategorier:mat, Övrigt KOMMENTARER: 77 kommentarer

Godaste kycklinggrytan

Publicerat den 31 mars, 2014 10:45

Denna grytan är sååå god! Har ni inte testat den än så är det på tiden nu. ;)

KYCKLINGGRYTA MED TOMAT, ZUCCHINI OCH BROCCOLI:

5-6 kycklingfiléer
2 bananschalottenlök
10 skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
1 liten broccoli
1 zucchini
5-6 soltorkade tomater
1 burk körsbärstomater, tex Mutti
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
0,5 kruka färsk basilika
salt och peppar

 Skär kycklingen i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skär champinjoner, broccoli och zucchini i mindre bitar. Strimla dom soltorkade tomaterna. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen några minuter. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa med en stund. Häll över körsbärstomaterna, grädde och crème fraiche, låt koka ihop. Strimla basilikan och tillsätt i grytan. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller pasta!

Ha en fin dag!

KRAM

Ljuvlig Mat Ljuvlig Mat 31 mars, 2014 10:45 Kategorier:Favorit i repris!, Grytor och långkok, Kyckling, mat KOMMENTARER: 4 kommentarer

クロエ 財布

オークリー サングラス 人気

オークリー アウトレット

ニューバランス 人気

クロエ

クロエ 財布

オークリー サングラス 人気

オークリー アウトレット

ニューバランス 人気

クロエ