Jag vill också ha höstlov. När klockan ringde imorse och jag skulle dra upp gardinerna för att få lite ljus insåg jag att gardinerna inte ens var nere. Det var så mörkt att jag inte såg bilen på gatan. Regnet rann längst fönstret och jag övervägde att lura mig själv att snooza lite till, i hopp om att försova mig. Det är inte lätt att gå upp när fru och dotter ligger kvar i sängen och andas lugnt. När man sedan smugit ut ur sovrummet möts man av samma tystnad. Höstlovet är här och likt Tomten är det bara jag som är vaken.

Skollov var sköna tider. Inga problem i livet utöver vilket Lego man skulle leka med för stunden. Leka i kojan? Springa i skogen? Se en film? Nej, det blir att läsa serietidningar eller bara ligga kvar i sängen och halvsova. Det var tider det. Ingen stress, mobil, e-mail och inget krismöte om varför senaste mjukvaran inte uppfyller kraven och pajar hela min budget. Mailade med en amerikansk kompis och jag klagade på att man inte har höstlov.”Lov?” undrade han med sina tio semesterdagar per år och påminde mig om att vi, förutom 5-6 veckors semester, även kan ta föräldrarledighet i månader. 

Och då kände jag att det ibland är viktigt att stanna upp i höstmörkret och värma sig själv med att man faktiskt har det ganska bra och har många minnen som värmer i mörkret. Som till exempel den…

...dagen jag träffade denna vackra kvinna.
...dagen jag träffade denna vackra kvinna.
Eller känslan jag fortfarande kommer ihåg när svärfars dotter blev min fru...
Eller känslan jag fortfarande kommer ihåg när svärfars dotter blev min fru...
...som lärde mig att änglar finns.
...som lärde mig att änglar finns.
Och känslan den där sommarkvällen i Skärhamn...
Och känslan den där sommarkvällen i Skärhamn...
...där Liv troligen kom till efter lite champagne och skaldjur.
...där Liv troligen kom till efter lite champagne och skaldjur.
Den otroliga frihetskänslan den där kvällen där vi bodde på en öde ö på Maldiverna...
Eller den otroliga frihetskänslan den där kvällen där vi bodde ensamma på en öde ö på Maldiverna...
...som nästan kan jämföras med minnet när Malmö FF fortfarande var ett topplag som spelade inför fulla läktare.
...som nästan kan jämföras med minnet när Malmö FF fortfarande var ett topplag som spelade inför fulla läktare.
Eller blicken på den familj som hade tankat på Statoil när Hannah kom in...
Eller blicken på den familj som hade tankat på Statoil när Hannah kom in i sin bröllopsklänning direkt efter vigseln...
...kommer jag ihåg lika väl som denna killens blick när han insåg att jag var lite närmre än han trodde.
...som påminde lite om denna killens blick när han insåg att jag var lite närmre än han trodde.
Och alla minnena från ultraljud och besök hos barnmorskan...
Och alla minnena från ultraljud och besök hos barnmorskan...
...ungefär ett år efter vår champagnefrukost på vår altan på smekmånaden.
...ungefär ett år efter vår champagnefrukost på vår altan på smekmånaden.
Men den bästa känslan var när hon kom...
Men den bästa känslan var när hon kom...
...tack vare den där kvällen i Skärhamn.
...tack vare den där kvällen i Skärhamn när Hannah för första gången vågade hoppa från bryggan...
...långt från Maldiverna...
...långt från Maldiverna.
Och det är denna syn som räddar mig från höstmörkret.
Men det är denna syn som räddar mig från höstmörkret.

Det är viktigt att fokusera på det fina man har i livet och skita i om budgeten inte blev precis som du hade hoppats. Det är trots allt bara världsliga ting som Karlsson på Taket skulle sagt.