Jag och maken har varit rejält förkylda den här veckan. Mest han faktiskt, han som aldrig brukar bli sjuk men han har haft så mycket på jobbet. Han har suttit uppe och jobbat till 2 på nätterna, flera nätter på rad. Så han har inte alls kunnat återhämta sig. Annars är det alltid han som brukar vara frisk och vi andra sjuka, men nu har han haft feber i flera dagar.

Jag har inte haft feber, men hostat och haft ont i halsen. Jag försöker äta nyttigt och ladda kroppen med vitaminer så att den orkar bekämpa förkylningen. Favoriten – nummer 1 – är papaya. Såååå god, speciellt när man pressar lime över. Tyvärr är dessa stora papayor så dyra, kostar oftast runt 120-130 kronor styck. Men då köper jag inget godis istället och så får papayan bli mitt ”godis”. För annars kan man ju lätt köpa godis och snacks för samma summa, men detta är förstås mycket mycket nyttigare.

 

Papaya innehåller väldigt få kalorier och innehåller även ett enzym som heter papain som underlättar förbränningen av fett och protein! Papayan har ett högt innehåll av både A-, B- och C-vitamin, samt magnesium och folsyra. (Källa) Den framförallt förbättrar tarmrörelserna och immunförsvaret. (Källa)

Tydligen så kan man äta fröna också, men så långt har jag inte kommit… Jag brukar skära upp papayan precis som jag gör med melon. Först halverar jag den, sen gröper jag ur fröna, sen skivar jag papayan. Sen så skär jag bort skalet på varje skiva och skär fruktköttet i bitar. Jag lägger bitarna i en skål eller burk och sen klämmer jag ur limesaften från en lime över. Fruktansvärt gott och nyttigt!

Ett allmänt tips om frukt och melon är att ta sig tid och skära upp i bitar och förvara den färdigt uppskuret i kylskåpet i täta burkar. Det håller sig i flera dagar och då äter man mer frukt!