Här kommer en härlig sommartårta som ALLA kan njuta utav! En veganska tårta, som då även är väldigt allergivänlig (ingen mjölk eller ägg).

Den blir extra festlig med marängerna på toppen. Det är veganska maränger som är gjorda på kikärtsspad. Superenkla att göra och smakar INTE kikärtor, utan är väldigt likt vanliga maränger. Tänk bara på att vispa dom länge så att marängsmeten blir riktigt styv. Spritsa sen toppiga maränger med bara en tom spritspåse (utan tyll) – rakt upp.

Dom veganska tårtbottnarna blev väldigt saftiga och goda och inuti finns grädde med färska hallon!

Veganska maränger
ca 2 dl kikärtsspad (vätskan från kikärtsburken)
½ tsk vitvinsvinäger
1 krm bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 ½ dl strösocker
pastafärger (eventuellt karamellfärg)

Veganska tårtbottnar
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 dl florsocker
1 msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
1 dl rapsolja
2 dl havremjölk
1 dl kokande vatten

Topping/fyllning
2 ½ dl sojagrädde (vispbar)
½ dl florsocker
2 dl hallon

1. Sätt på ugnen på 100 grader.
2. Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
3. Vispa kikärtsspad tillsammans med vinäger, bakpulver och vanilj länge tills allt är fluffigt.

veganskmaräng

4. Ha i sockret och fortsätt att vispa (ca 6-10 minuter) tills du får en styv marängsmet.
5. Fördela marängsmeten i olika skålar och färga varje del så som du vill.
6. Spritsa ut maränger på bakplåtspappret och stoppa in i ugnen i ca 1 ½ timme (vänd gärna plåten efter halva tiden).
7. Ta sen ut marängerna och låt svalna.
8. Tårtbottnar: Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj en rund springform med olja och lägg gärna bakplåtspapper i botten.
9. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, florsocker, bakpulver och vanilj i en stor bunke.
10. Gör en liten grop i mitten och tillsätt vätskan. Vispa ihop till en jämna smet.
11. Häll smeten i den förberedda formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Låt svalna och dela sen på mitten.
12. Vispa grädden och ha på hälften emellan tårtbottnarna, tillsammans med färska hallon. Lägg på den andra delen av tårtbotten och dekorera sen med resten av grädden och maränger.

Vi serverade även morotsbollar till den veganska tårtan – även dessa är helt veganska och mycket goda!