Letar ni efter lite lyxigare vardagsmat men som ändå är väldigt enkel att göra? Då har ni hittat det perfekta receptet här! Detta skulle förstås även passa till middagsbjudningar också.

Just potatiskakan gör att maten känns väldigt lyxig, nästan som restaurangmat men samtidigt så är den så löjligt enkel att göra! Den smakar så fruktansvärt gott! Men det är viktigt att ni använder mjölig potatis, då den ”smälter” ihop mycket bättre än fast potatis. När ni gör potatisgratäng så är det också bättre att använda mjölig potatis.

Även fläskfilégrytan är jättegod, speciellt såsen som är så god men också jätteenkel. Men jag tycker ändå att det är potatiskakan som är hemligheten till att denna maträtt lyfts till en helt annan nivå!

1 fläskfilé
½ purjolök
1 burk crème fraiche
2 dl grädde
2 msk soja
1 msk kalvfond

10-12 mjöliga potatisar
2 dl riven västerbottenost

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Skala potatisen och riv den grovt.
3. Smörj en ugnsform och ha i den rivna potatisen. Salta och peppra. Stoppa in i ugnen i 30 minuter.

4. Gör under tiden fläskfilégrytan. Skiva fläskfilén och purjolöken.
5. Värm lite smör i en stekpanna och stek köttet tills den börjar få färg. Tillsätt då purjolöken och stek den tills den blir mjuk.
6. Salta och peppra lite lätt. Tillsätt crème fraiche, grädde, soja och fond. Rör om och låt allt småputtra på låg värme.
7. När potatiskakan har varit inne i ugnen i 30 minuter. Strö över den rivna osten och höj värmen till 200 grader. Låt den gratinera i ytterligare 10-15 minuter (när osten har fått lite färg).
8. Skär upp potatiskakan i rutor och servera tillsammans med fläskfilégrytan.