Hej vänner! Måndag igen och då kör vi veganskt eller vegetariskt. Denna gång är det ett recept på mumsiga morotsbollar. Ett gott alternativ till chokladbollar. Leah tycker inte om choklad så jag försökte hitta ett chokladfritt alternativ, som även var inte så onyttigt. Så jag hittade detta recept på en amerikansk sida, där många hyllade detta recept och det även sägs att barn älskar dessa. Så jag översatt det och försökt omvandla måtten.

Förutom att dom är veganska så är dessa bollar även nötfria och kan enkelt göras glutenfria med glutenfria havregryn. Väldigt allergivänliga alltså!

Dom är också superenkla att göra, speciellt om man har en ordentlig mixer/hackare. Om ni inte har det så kan jag verkligen varmt rekommendera er att skaffa en. Jag använder min flera gånger i veckan. Jag är nog inne på min tredje hackare sen jag flyttade hemifrån men dom använts flitigt. Jag använder den till att hacka lök, riva morötter (finns en tillsats för att riva) men också om man ska göra pajdeg och måste hacka smöret så kan man göra hela pajdegen i den. Men mest använder nog den för att göra pesto faktiskt  😉

Av detta recept blir det ca 20 stycken bollar. Och dom blev faktiskt riktigt, riktigt goda. För skojs skull så filmade jag barnen när dom smakade dessa för första gången, den filmen hittar ni längst ner. Dom är ju brutalt ärliga och det är roligt vad Leah säger i slutet om vad dom smakar som  😉

3 medelstora morötter
2 ½ dl havregryn
2 ½ dl solrosfrön
1 dl dadlar (utan kärnor)
1 msk kokosolja
1 tsk kanel
½ tsk ingefära (ej färsk)
1-2 dl kokosflingor

1. Skala morötterna och skär dom i lite större bitar. Lägg dom i mixern/hackare och mixa tills morötterna är finhackade.
2. Lägg i övriga ingredienser (förutom kokosflingorna).

3. Mixa allt tills du får en fast deg. Du kanske behöver skrapa ner från kanterna ibland.
4. Rulla sen till bollar (ca 20 st) och rulla i kokosflingor. Låt stå i kylskåpet så blir bollarna lite mer fasta.

Vad tyckte barnen?