Hej allihop! Vi ska straxt iväg till vänner, men först ska jag dela med mig av ett helt fantastiskt recept, som dessutom är helt veganskt!

Jag är själv inte vegan, men många i min närhet är det. Jag och Zack tittade lite på en dokumentär som handlade just om detta, som heter What the Health på Netflix. Den tog upp många fördelar med att utesluta animaliska produkter i kosten. Det var bland annat en tjej som hade haft samma cancer som jag, sköldkörtelcancer, som påstod att hon blev vegan och efter ett år var tumören borta. Hon ville inte behöva operera bort sin sköldkörtel och äta medicin resten av livet, vilket jag har gjort och gör. Det är förstås jobbigt att höra att det kanske fanns något jag kunnat ha gjort för att slippa äta medicin resten av livet, samtidigt så har jag så svårt att tro på alla såna där teorier där cancer botas med hjälp av alternativa metoder. Just den delen gillade jag inte, det blev nog lite för personligt för min del, men många andra delar av filmen var faktiskt bra.

Vännen G kom förbi förra veckan och hon är vegan, så jag gjorde i ordning denna mumsiga oreo cheesecake som vi alla mumsade i oss. Ni kanske inte visste att oreos är veganska? Jo, det är dom! Är inte det underbart?

Denna är perfekt också för allergiska eller laktosintoleranta. Alla veganska recept är verkligen toppen för alla som inte tål eller vill äta ägg eller mjölk.

400 g cashewnötter + vatten
2 pkt oreo kakor
2 msk kokosolja
1 burk kokosmjölk
2 msk citronsaft

1. Börja med att blötlägga cashewnötterna helt, över natten eller minst 2 timmar.
2. Mixa 10 oreo kakor i en mixer. Värm kokosoljan några sekunder i micron tills den mjuknar. Blanda ihop det med kaksmulorna.
3. Klä en form, ca 20 cm, med bakplåtspapper i botten. Ha i kaksmulorna i botten och pressa ut dom till en kompakt botten. Ställ in i frysen under tiden.
4. Häll bort vattnet från cashewnötterna och ha i dom i en mixer. Mixa till en slät kräm.
5. Ta 10-12 oreo kakor och skrapa bort krämen och ha ner det bland cashewkrämen. Lägg ”kakorna” åt sidan.
6. Tillsätt citronsaft och den tjocka ”fasta” delen av kokosmjölken (ta en sked och skopa upp det). Mixa.
7. Krossa dom resterande kakdelarna lite lätt och rör ner i smeten. Häll allt i formen. Toppa med fler kakor. Ställ in i frysen i minst en timme. Ta gärna fram den en stund innan servering (ca 30 min).