Linssoppa är riktigt smaskigt och linser är både nyttiga och mättande. Röda linser är proteinrika och fiberrika, sen tillsammans med lite andra grönsaker så har man en god och nyttig soppa.

Som jag nämnde igår i veckomatsedeln så är just soppa en social middag för oss. Vi sitter gärna länge och doppar bröd och pratar medans vi äter soppan sakta. Denna gång ville jag få till lite grekiska smaker och hade i lite extra vitlök och strödde över lite fetaost och färsk timjan, till det serverade jag surdegsbaguette. Efter ett tag så smälter fetaosten lite och blir lite krämig, riktigt gott tillsammans med linserna, morötterna och sellerin.

grekisk linssoppa

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 morötter
2 selleristjälkar
1 ½ liter grönsaksbuljong
5 dl röda linser (okokta)
färsk timjan
75 g fetaost

1. Skala lök, vitlök och morötter. Finhacka den gula löken. Hacka även morötter och selleri.
2. Värm lite olja eller smör i botten av en stor kastrull. Fräs den hackade löken och pressa ner vitlöken. Låt allt fräsa tillsammans tills löken mjuknat.
3. Tillsätt morötter och selleri och låt fräsa tillsammans i några minuter. Tillsätt sen buljong, linser och färsk timjan. Låt allt koka ihop i ca 20 minuter, tills grönsakerna mjuknat.
4. Servera soppan varm tillsammans med smulad fetaost och mer färsk timjan.

grekisk linssoppa