Alltså finns det nåt godare än en smaskig gratäng? Med smält ost och krämigt innehåll? Varför inte göra en god gratäng av alla familjers vardagsrätt, pasta och köttfärssås? Jag tillsatte några extra ingredienser för att göra den extra god.

Jag gjorde hemmagjord pesto och hade lite grann kvar så jag blandade i den i köttfärssåsen och man känner hur den goda smaken av pesto träder fram. Gratängen blev verkligen en stor hit, alla i familjen älskade den och tog flera gånger om. Ändå blev det en hel del över och jag tror att vi fick tre matlådor att ta med till jobbet. Det som är så bra är ju att detta är verkligen helt perfekt att ha som matlåda, just pasta håller sig rätt bra att värma en gång till (till skillnad från t.ex. potatis som inte alltid är så god att värma på i micron). Perfekta vardagsrätten alltså!

P.S. Ni behöver inte göra egen pesto om ni inte orkar (även om det är superenkelt och väldigt gott). Det går lika bra med köpt pesto förstås!

500 g köttfärs
1 pkt pasta
1 gul lök
1 burk krossade tomater (gärna av bra kvalité)
1 dl pesto (köpt eller hemmagjord)
½ dl parmesan
1 dl riven ost (t.ex. gratängost)

1. Koka pastan nästan klar (ca 2 minuter mindre än vad som står på förpackningen).
2. Sätt på ugnen på 200 grader.
3. Finhacka löken. Stek den i lite olja eller smör i en stekpanna.
4. Tillsätt köttfärsen efter några minuter och låt allt steka tillsammans tills köttet är genomstekt.
5. Tillsätt krossade tomater och pesto, rör om tills allt är blandat.
6. Blanda köttfärsen med den färdigkokta pasta och häll i den i en ugnsform.
7. Strö över riven parmesan och riven ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.

vardagsmat