Småkakor är bland det sötaste som finns och är dom inte rätt så praktiska också? Lagom stora att ta en (eller flera) och rätt så lätt att frakta och ta med sig (till jobbet eller liknande) och håller länge i en plåtburk i rumstemperatur. Tänk att kunna kombinera dessa egenskaper med kanelbullar, som ofta blir torra och tråkiga och håller sig inte alls länge?

Och man kan ju faktiskt kombinera dessa två och baka små söta kanelbullekakor, som smakar kanelbulle men har alla bra egenskaper som småkakor har.

Jag gjorde själva degen flera dagar i förväg och lät den ligga i kylskåpet. Sen kunde jag skiva upp degen och baka kakorna när det var dags för gäster. Gissa om det luktade gott hemma – och då hade jag knappt behövt göra något den dagen, bara att skiva upp kakorna och baka dom i ugnen!

P.S. Barn älskar dessa kakor och tycker att dom är jätteroliga!

kanelbullekakor

170 g smör, rumstempererat
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
1 krm vaniljpulver
5 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
en nypa salt

Fyllning
15 g smör
½ dl strösocker
1 msk kanel

Topping
ev. ägg + pärlsocker
ev. florsocker + mjölk

1. Vispa ihop smör och socker till degen. Tillsätt ägget och fortsätt att vispa (och skrapa ner från kanterna om det behövs).
2. Tillsätt vanilj, vetemjöl, bakpulver och salt och blanda till en deg.
3. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel.
4. Smält smöret till fyllningen och blanda med socker och kanel. Bred ut hälften av fyllningen på varje ”rektangel”.
5. Rulla försiktigt ihop degen till en lång rulle. Ta gärna hjälp i början av en spatel eller degskrapa. Plasta in varje rulle och låt vila i kylskåpet i minst 1 timme.
6. Sätt på ugnen på 175 grader.
7. Skär varje rulle i centimetertjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla eventuellt med uppvispad ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter. Låt svalna. Efteråt så kan du göra glasyr genom att blanda några droppar mjölk i florsocker och ringla över.

kanelbullekakorkanelbullekakor