Tillbaka till jobbet imorgon, efter en veckas föräldraledighet! Och från och med detta läsår kommer jag jobba ”bara” 80% och satsa mer på bloggen. Jag har drivit bloggen som enskild firma nu i många år och jag har alltid fått frågan om hur jag har hunnit med att blogga, jobba heltid, ha två småbarn och hus. Och det har varit väldigt stressigt ibland, men jag en extremt strukturerad person. Jag älskar ordning och reda och jag älskar att planera.

Ett bra exempel är när jag ska laga mat. Då planerar jag i huvudet först vad som behöver göras och i vilken ordning. Jag tar fram alla ingredienser och försöker vara så effektiv som möjligt. Om det är något som ska i maträtten lite senare, så kan jag t.ex. hacka det medans det andra puttrar i stekpannan.

Och så här är jag nog när det gäller det mesta i livet. Jag har svårt att göra bara en sak åt gången, när jag ser på TV så bloggar jag samtidigt, när jag lagar mat så förbereder jag efterrätten eller bakar något, osv.

Så, hur har mitt strukturerande och planerandet sett ut? Jag har några fasta punkter som återkommer i bloggen, så som recept kl. 11 och då ett vegetariskt recept på måndagar. Då vet jag att jag måste planera in detta. Det underlättar ofta om man vet vad man ska blogga om, att ha några fasta ämnen som återkommer gör också att man inte måste ägna en massa tid på att komma på vad man ska blogga om.

Oftast så jobbar jag med bloggen på helgerna och schemalägger flera av veckans blogginlägg, men sparar några ”luckor” för spontana inlägg. Nu kommer jag inte jobba som lärare på fredagar och tänker då ägna fredagar att planera bloggandet och har tid för samarbetsmöten och sånt. Jag tror att det är bra att man avsätter en särskild dag eller tid åt bloggandet.

Något som har räddat mig många gånger är att skriva ner bloggidéer när man kommer på något bra ämne att blogga om. Skriv ner det snabbt i ”anteckningar” så kan man återgå till det sen när det är dags att sitta ner och skriva blogginlägg. Det är helt suveränt att ha en massa bloggidéer sen när man ska sätta sig och skriva några av veckans inlägg.