Jag fixade enchiladas till middag igår. Jag älskar tex mex och det kan vara så mycket mer än bara vanliga tacos. Vi hade en bit nötkött, tror det var fransyska som blev över från en annan middag. Så jag slängde ner den i crock-potten på morgonen och lät det stå puttra under dagen. Det blev så himla gott!! Jag valde att tillsätta svarta bönor, som är typiskt för mexikansk mat.

Denna maträtt tar tid, men det är också då så mycket smak kommer fram och det blir riktigt mört och gott. Men det sköter sig självt när ni är på jobbet eller gör annat!

Leah hjälpte till med maten och det är kul när barnen hjälper till med maten – även om hon råkade ha hälften av osten på golvet. Men nu i dessa stressade tider så hinner vi knappt umgås annars!

 

500 g nötkött (i bit)
1 påse tacokrydda (eller enchiladakrydda)
1-2 dl vatten

1 frp svarta bönor
1 burk krossade tomater
2 msk kalvfond
1 dl grädde/matlagningsgrädde

½ rödlök
1 liten röd paprika
1 liten burk majs
6-8 tortillabröd
1-2 dl riven ost

1. Lägg köttet i crock-potten eller i en gjutjärnsgryta. Vispa ihop krydda och vatten och häll över köttet. Tillaga på ”low” i 10 timmar eller på låg temperatur i ugnen i 6-8 timmar.
2. Dra isär köttet med två gafflar (låt vätskan vara kvar).
3. I en liten skål, vispa ihop krossade tomater, fond och grädde. Häll ungefär hälften över köttet. Skölj av bönorna och ha i bland köttet också. Rör om. Låt puttra ihop i ytterligare en timme.

4. Hacka paprika och lök i mindre bitar. Sätt på ugnen på 200 grader.


5. Lägg på köttgrytan på ett tortillabröd, tillsammans med grönsakerna. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form.

6. Häll sen över resterande av tomatsåsen och sprid ut det på enchiladasen.

7. Strö över osten och gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter.