Alltså, det är något med marängtårtor. Dom gör ALLTID succé och tar slut på alla kalas. Men kombinationen maräng + grädde + färska bär är rätt så oslagbar. Extra god blir marängen när man har nötter i den, som Hasselnötsmarängtårtan som bara försvann i ett nafs. Gästerna tog om flera bitar! Men om man är allergisk eller inte vill ha nötter i marängen så är en klassisk pavlova sååååå god också!

I fredags testade jag att ha i mandel i marängen och gjorde en budapesttårta. Så otroligt god och somrig! Väldigt enkel också att göra.

5 äggvitor
½ tsk citronsaft eller ättikssprit
3 dl strösocker
1 ½ dl sötmandel, finhackad
2 msk maizena

3 dl vispgrädde
½ liter jordgubbar
ca 50 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Rita ut tre cirklar på tre bakplåtspapper med hjälp av en tallrik, ca 22 cm i diameter.
3. Vispa äggvitor och citronsaft till ett hårt skum. Häll i sockret lite i taget och vispa på låg hastighet.
4. Vänd ned den hackade mandeln och maizenamjölet. Bred ut smeten i cirklarna.
5. Grädda en botten i taget i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt svalna.
6. Vispa grädden och bred ett lager så att det precis täcker en av bottnarna. Skiva jordgubbar och fördela över grädden. Lägg på nästa botten och gör samma sak. Lägg på den sista bottnen.
7. Smält chokladen i micron. Spritsa mörk choklad över den översta bottnen. Låt den stelna och spritsa vispad grädde längs med kanten och dekorera med jordgubbar.